ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Înapoi

Explozie la o magistrală de gaz pe șantierul Autostrăzii Moldovei. Patru oameni au murit

Publicat: joi, 21 Septembrie 2023 , ora 9.52
Accident grav de muncă în timpul nopții pe șantierul Autostrăzii Moldovei.

Patru persoane au murit, iar alte 5 au ajuns la spital, în urma unei explozii puternice, urmată de un incendiu violent la magistrala de gaze care traversează zona satului Călimănești din județul Vrancea, unde se efectuează lucrări și la un segment din autostrada A7.

Flăcările au fost așa de mari, încât echipele de intervenție au reușit să găsească trupurile carbonizate ale celor patru angajați abia după stingerea incendiului, după aproximativ 3 ore, pentru că inițial se credea că sunt doar cinci răniți, iar din utilajele mari de șantier nu au mai rămas decât bucăți de tablă arsă.

Potrivit ISU Vrancea, explozia a avut loc în jurul orei 01:12, din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor, urmare a executărilor lucrărilor pe șantier.

Directorul general al CNAIR a precizat pentru Radio România Actualități că firma care lucrează pe șantierul autostrăzii A7 nu făcea nici lucrări de relocare și nici de foraj în zona magistralei de gaze, iar poziția conductei Transgaz era cunoscută de constructor și figura în planurile de șantier.

Parchetul a început deja cercetări in rem.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, magistrala transporta gaze inclusiv în Republica Moldova, iar presiunea pe conductă era foarte mare, de 36 de atmosfere:

„Am discutat cu conducerea Transgaz, m-a informat și mi-a adus la cunoștință că în acest moment echipele, de fapt, din timpul nopții, echipele lor de intervenție. ale distribuitorilor de gaz sunt deja la fața locului, așteptând să se elibereze zona pentru a putea înlocui bucata de conductă care a fost afectată. Se asigură furnizarea de gaz către toate orașele, neexistând o întrerupere în acest sens, dar trebuie să menționăm că această conductă este o conductă magistrală, are 36 de atmosfere, transportul normal, asigurând gazul pentru zona Moldovei și Republica Moldova”.

Cinci victime au ajuns inițial la Spitalul din Adjud.

Un bărbat în vârstă de 61 de ani, cu arsuri pe o suprafață de 65% din corp, a fost preluat de un echipaj de ambulanță cu medic și transportat la Aeroportul Bacău, unde a fost preluat de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din București.

A doua victimă, tot un bărbat, în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe o suprafață de 40% din corp, a fost preluat și transportat tot cu elicopter SMURD către Spitalul Floreasca.

Radio România Actualități