ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Înapoi

Marcel Ciolacu: Pachetul de măsuri fiscale va stimula munca cinstită și va descuraja evaziunea

Publicat: joi, 21 Septembrie 2023 , ora 10.03

Pachetul de măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare a fost discutat în prima lectură miercuri seara de Guvern, informează Radio România Actualități.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că acest proiect propunere așezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.

Executivul dorește ca prin aceste măsuri fiscale să stimuleze munca cinstită și să descurajeze evaziunea, a mai spus șeful Guvernului.

Marcel Ciolacu a adăugat că Executivul propune o abordare echilibrată, cu patru componente:

“Reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale, iar elementele cheie ale proiectului sunt legate de supraimpozitarea luxului, viciului și profitului excesiv și, extrem de important, de asigurarea echității fiscale între contribuabili. Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu”.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis apreciază că proiectul Guvernului privind măsurile fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a țării pe termen lung este un pas în direcția bună.

Șeful statului mai spune însă că nu se pot rezolva dintr-odată problemele acumulate în timp îndelungat:

„Pași trebuie făcuți, nu putem să continuăm să ne facem că bani publici sunt de multe ori cheltuiți fără o eficiență foarte mare, nu putem să închidem ochii la evaziunea fiscală și nu putem să lăsăm anumite resurse care ar trebui să fie disponibile pentru bugetul local să nu fie folosite. Cum se face asta? Sigur, este o artă pe care s-o descopere guvernul și să vină cu acele măsuri care rezolvă problema și pe termen scurt, dar care rezolvă și problemele sistemice”.

Pachetul de măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare urmează să fie adoptat de Guvern prin asumarea răspunderii în Parlament.

Radio România Actualități