Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Fonduri suplimentare de la forurile europene pentru România, pentru creșterea eficienței energetice

Publicat: joi, 29 Septembrie 2022 , ora 18.23

România ar putea beneficia de fonduri suplimentare prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență, bani nerambursabili, pentru investiții care să ducă la îmbunătățirea sistemului energetic - a declarat la Brașov europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Politicianul a afirmat că, până la sfârșitul anului, ar putea fi adoptat un amendament la acest instrument financiar temporar, prin care Comisia Europeană a propus alocarea a 20 miliarde euro fonduri suplimentare care să ajute la creșterea eficienței energetice în țările Uniunii Europene.

„Prin această modificare, Comisia Europeană propune alocarea a 20 de miliarde de euro, fonduri suplimentare, pentru măsuri ce duc la îmbunătățirea eficienței energetice, îmbunătățirea interconectării, a infrastructurii și reducerea dependenței energetice. României îi vor reveni aproximativ 1,3 – 1,4 miliarde euro pentru investiții în domeniul energetic, în plus față de ceea ce am putut finanța până acum prin PNRR”, a precizat Siegfried Mureșan.

Cu această ocazie, Siegfried Mureșan a precizat și că este în lucru o reformă a pieței europene de electricitate, astfel încât prețul la curentul electric să nu mai depindă de prețul la gaz:

“În momentul de față, dacă prețul la gaz crește, crește automat și prețul la electricitate, chiar dacă electricitatea nu a fost produsă din gaz. Dacă a fost produsă, de exemplu, din energie nucleară, energie solară, energie eoliană, prețul pentru consumatorul final crește și acest lucru nu este normal, fiindcă asta duce doar la niște profituri exorbitante suplimentare pentru marii producători din energie. De aceea, Comisia Europeană va reforma piața energetică, astfel încât prețul la electricitate să nu mai fie influențat automat de prețul la gaz”, a adăugat Siegfried Mureșan.

În plus, există o propunere la nivel european ca supraprofiturile companiilor din electricitate, obținute prin faptul că ele au vândut energie la un preț mai ridicat, să fie taxate.

O parte din acești bani ar urma să fie folosită pentru ajutorarea consumatorilor vulnerabili, cei casnici și întreprinderi afectate de creșterea prețurilor - a explicat europarlamentarul.

Camelia Vlad