ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Proiect cu fonduri europene pentru Delta din Carpați

Publicat: miercuri, 20 Septembrie 2023 , ora 17.24
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Cunoscut drept Delta din Carpați pentru marea varietate de păsări, lacul de la Dumbrăvița beneficiază de un proiect cu fonduri europene.

Scopul acestuia este de a proteja întreaga zonă umedă. Expertul Institutului de Cercetări Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, Cătălin Turbatu, ne-a oferit mai multe detalii:

"Este o investiție de peste 46 de milioane de lei, din care peste 39 de milioane avem finanțare externă nerambursabilă prin programul operațional infrastructură mare, restul fiind de la bugetul național. Obiectivul general al proiectului se referă la menținerea sau îmbunătățirea stării de conservare a speciilor dependente, în special de habitatele acvatice. Avem două zone de investiții: zona de investiții Dumbrăvița care prevede decolmatarea unei suprafețe de 21 de hectare din lacul de acumulare de la Dumbrăvița, constituirea unor insule artificiale, mai exact 10 insule artificiale, amplasarea unor platforme de cuibărit pentru speciile de păsări, decolmatarea canalului care face legătura între satul Dumbrăvița și lacul de acumulare de la Dumbrăvița".

A doua zonă de investiții este zona Rotbav, unde se vor construi, de asemenea, insule artificiale și se vor amplasa platforme de cuibărit. Mai multe informații ne-a oferit directorul general al Institutului de Cercetări Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, Deak Gyorgy:

"Institutul va aduce un aport important și o plus valoare pentru zona aceasta, atât pentru autorități locale, cât și pentru unitatea locală prin faptul că va implementa și noi principii care vin din de la Comisia Europeană, taxonometria, care va ajuta dezvoltarea sustenabilă a zonei adiacente unde facem noi aceste lucrări".

Există câteva specii de păsări care vor beneficia în mod direct de investițiile aflate în derulare. Profesor la Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere, conferențiar universitar Dan Ionescu:

"În primul rând, specii de pescăruș, chirele, chira de baltă, mai ales, care sperăm ca după construirea insulelor și funcționarea platformelor plutitoare să înceapă poate chiar de anul următor cuibăritul. Sunt multe alte păsări, egretele, specii de rațe, păsări de țărm care vor folosi aceste zone pentru odihnă, hrănire sau chiar cuibărit".

Proiectul este unic, cel puțin în centrul României, dar profesorul Dan Ionescu spune că există unul similar doar în Delta Dunării.
Sorin Țîrcă