ACUM:
18.05
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Buletin de știri
Apoi:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Înapoi

Spectacolul Lunii a fost urmărit din parcul central

Publicat: duminică, 29 Octombrie 2023 , ora 12.02

Zeci de persoane au stat la coadă sâmbătă, aproape de miezul nopții, pentru a vedea eclipsa parțială de lună din parcul central.

Aici au fost aduse un telescop și două lunete speciale, de către cei de la Planetariul Brașov.

”Am mai avut o eclipsă anul acesta, dar era prin penumbră. Asta înseamnă nu se schimba mai deloc ce se vede pe cer. De data acesta e o eclipsă prin umbră. Asta înseamnă cumva o mică parte, undeva la 10% din suprafața lunară intră în umbra pământului și atunci capătă o nuanță mai închisă la culoare. Eclipse lunare au loc cel puțin două ori pe an, vizibile de pe pământ, nu neapărat de la noi în țară. Anul acesta am avut două”, ne-a spus operator Planetariu, Ion Sorin.

Cu lunetele, cei prezenți au văzut eclipsa parțială de lună, iar cu telescopul, planeta Jupiter. Preferatul tuturor a fost satelitul Pământului.  


Observațiile lunare sunt parte a programului educațional al conducerii Zoo Brașov, care până acum a scos telescoapele doar pentru observații solare.

Managerul Zoo Brașov, Alin Pânzaru ne-a oferit mai multe informatii:

”Ieșirea noastră face parte din programul nostru educațional prin care dorim promovăm știința și educația. Ieșim în parc pentru a face observații de soare, o dată pe lună, mergem în școli pentru observații solare și pentru prima dată am ieșit și seara vedem cum funcționează și cât de interesați sunt brașovenii și turiștii observe luna și astrele”. 

Cei care vor să afle mai multe despre mecanismul formării eclipselor de Lună, pot urmări la Planetariul Brașov, de la ora 12.00, în zilele de miercuri, vineri și duminică, spectacolul „Sistemul Solar, casa noastră”.

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Sursa video: Planetariul Brașov
Adina Chirvasă