ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Efectul valului 4: România, cea mai mare mortalitate din Europa. La ce se așteaptă autoritățile în valul 5 al pandemiei

Publicat: miercuri, 29 Decembrie 2021 , ora 14.14
România a avut cea mai mare mortalitate în rândul pacienților infectați cu Covid înregistrată în Uniunea Europeană, a precizat astăzi ministrul Sănătății Alexandru Rafila.


O fatalitate de 3%. (...) Au fost afectate în bună măsură și persoanele cu alte patologii, care au avut acces limitat sau nu au avut acces la servicii medicale”, a adăugat ministrul Sănătății.


În așteptarea valului 5 al pandemiei, anunțat de specialiști (info aici), oficialul de la Sanatate și-ar fi dorit ca, măcar temporar, certificatul Covid să devină obligatoriu:


Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore în țara noastră. În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viața economică a țării. Dorim să evităm închiderea școlilor (…) și bineînțeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mic de decese”, a adăugat Alexandru Rafila.


Totodată, autoritățile au în vedere 3 posibile scenarii pentru următorul val al pandemiei. În varianta ușoară, ar fi vorba despre o rată de creștere a numărului de cazuri de 10% zilnic, cu 5% cazuri care ar necesita spitalizare, dintre care 10% terapie intensivă. În cel de-al doilea scenariu, rata de creștere zilnică ar fi de 6%, cu o nevoie de spitalizare mai mare, însă, de peste 20%, dintre care 10% cazuri care ar necesita terapie intensivă.


Cel de-al treilea scenariu este o asociere între cele două, respectiv un număr de cazuri zilnic care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% care ar fi necesare și cu o rată de peste 10%, unul din opt pacienți, deci cam 12,5% ar necesita terapie intensivă (...) Deci, dacă se va petrece scenariul cel mai optimist, în care rata de spitalizare, deși numărul de cazuri crește exponențial, rata de spitalizare este mai scăzută, atunci vom vedea că vom atinge în ziua 37, respectiv 41, numărul de 25.000 de internări”, a explicat doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.



Radio România Brașov FM