Arhivă : Știri din actualitate Înapoi
Reglementarea bacșișului în Horeca, susținută de operatorii de turism
Reglementarea bacșișului lăsat de clienți
pentru serviciile oferite în industria HoReCa
este cerută cu insistență de operatorii în turism. Mai mult,
operatorii din turism vor să treacă la „cheltuieli deductibile”
masa și cazarea acordate personalului din industria ospitalității.
Subiectul
a fost readus în discuție ieri,
la
Brașov, în conferința de presă susținută de Alianța pentru
Turism.
Secretarul
de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Chițu, care a participat la
această conferință spune că la nivel ministerial este încă
așteptată propunerea din partea angajaților Horeca:
“Nu
ne opunem acestei prevederi. Am căutat să avem un dialog și cu
angajații, cumva ei fiind potențial direct afectați de această
reglementare. Bacșișul a fost luat în considerare și atunci când
au fost definite criterile privind
noile case
de marcat conectate acum la site-ul ANAF. În măsura în care (…)
există o dorință de a fi implementat, cu siguranță noi suntem
pregătiți din perspectivă
tehnică să susținem reglementarea bacșișului”.
Pe
de altă parte, reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din
România propun măsuri pentru reducerea deficitului de forță de
muncă din industria ospitalității.
„O
temă pe care noi am adresat-o autorităților, pentru că încercăm
să anticipăm ceea ce se va întâmpla în vară, când iarăși va
fi probabil un vârf de cerere din partea turiștilor și ne vom
confrunta cu un deficit de forța de muncă, atât din punct de
vedere cantitativ - estimăm că ne lipsesc undeva la 60.000 de
persoane - cât și calitativ, ne lipsesc persoane pregătite pentru
a face față cerințelor turiștilor români și străini și asta
afectează, din păcate, serviciile.
Trebuie să găsim soluții pentru aceste două probleme și am venit
cu un set de 7 măsuri pe care l-am discutat cu autoritățile până
la nivel de prim-ministru, ministru de Finanțe, ministrul
Turismului, ministrul Muncii”, a
spus președintele
Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile.
Să
fie adusă cât mai repede, în România, forță de muncă din
străinătate, diverse facilități pentru sezonierii în domeniul
HoReCa
și stimulente pentru hotelierii care își trimit angajații la
cursuri, pentru creșterea calității serviciilor pe care aceștia
le oferă, sunt doar câteva dintre măsurile propuse de operatorii
din turism.