ACUM:
11.03
Pulsul zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ucraina, a treia săptămână de război. Miniștrii de externe din Rusia și Ucraina se întâlnesc în Turcia

Publicat: joi, 10 Martie 2022 , ora 9.26

UPDATE ORA 18.50:

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că sancțiunile impuse Rusiei vor ricoșa împotriva Occidentului, inclusiv sub formă de prețuri mai mari la alimente și energie, iar Moscova își va rezolva problemele și va deveni mai puternică, informează Reuters.

Vladimir Putin a adăugat că Rusia, care furnizează o treime din gazul european, va continua să își îndeplinească obligațiile contractuale, chiar dacă a fost lovită de sancțiuni care se resimt.

"Este clar că în astfel de momente cererea oamenilor pentru anumite grupe de mărfuri crește mereu, dar nu avem nicio îndoială că vom rezolva toate aceste probleme acționând într-un mod calm (...) Treptat, oamenii se vor orienta, vor înțelege că pur și simplu nu există evenimente pe care să nu le putem închide și rezolva".

Totodată, Vladimir Putin a subliniat că Rusia este un mare producător de îngrășăminte agricole și a spus că vor exista "consecințe negative" inevitabile pentru piețele alimentare mondiale dacă Occidentul ar pune probleme Rusiei.

Sursa: RADOR

.........................

UPDATE ORA 18.30:

Consiliul orășenesc din portul asediat Mariupol, din Ucraina, a transmis că bombele rusești continuă să cadă asupra centrului orașului, informează BBC.

Totodată, consiliul consideră că atacurile aeriene rusești vizează în mod deliberat zonele rezidențiale. Oficialii afirmă că orașul se confruntă cu o situație acută de criză, locuitorii neavând acces la apă potabilă, alimente și energie electrică.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a transmis că mulți oameni din Mariupol au rămas fără alimente pentru copiii lor. Echipa CCR din oraș afirmă că oamenii se luptă pentru mâncare. Toate magazinele și farmaciile au fost jefuite. În condițiile în care rețeaua de gaze a fost avariată și temperaturile din cursul nopții vor coborî până la -5 grade Celsius, este de așteptat ca locuitorii să se confrunte cu o situație foarte dificilă. CICR avertizează că oamenii încep deja să se îmbolnăvească.

Sursa: RADOR

................

UPDATE ORA 12.15:

În Antalya s-au încheiat, joi, discuțiile dintre ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, și omologul său rus, Serghei Lavrov.

Potrivit RBC, negocierile privind încetarea ostilităților declanșate de Rusia în Ucraina au durat aproximativ o oră și jumătate.

În timpul unei conferințe de presă organizate după negocieri, Dmitro Kuleba a remarcat că a plecat în Turcia cu două sarcini: organizarea unui culoar umanitar și convenirea unui armistițiu de 24 de ore pentru a rezolva problemele umanitare. Părțile nu au reușit încă să ia o decizie cu privire la încetarea focului.

Sursa: RADOR

.................

UPDATE ORA 10.20:

Miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei au ajuns în Antalya, unde vor avea discuții despre situația din Ucraina. Va fi prima întâlnire față în față la un asemenea nivel, de la începutul invaziei Rusiei. Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov se vor întâlni în marja unei conferințe diplomatice, în sudul Antalyei.

Corespondentul BBC de la Moscova transmite că sunt speranțe relativ scăzute ale deblocării negocierilor dintre cele două state:

"Poziția Kremlinului nu s-a schimbat, așa încât sunt puține speranțe și un optimism relativ în acest moment. Cererile Kremlinului sunt aceleași, vor să fie recunoscute cele două republici separatiste din estul Ucrainei și a Crimeii ca teritoriu rusesc, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Vor demilitarizarea Ucrainei și promisiunea că țara bnu se va alătura niciodată Alianței NATO sau UE. Acestea sunt solicitările pe care Ucraina le consideră de neacceptat".

Sursa: RADOR

................

Sirenele de raid aerian au sunat din nou de dimineață în capitala Ucrainei, care intră în a treia săptămână de război. Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse avansează pentru încercuirea Kievului și și-au continuat atacurile în alte părți ale țării.

La Sumî, trei civili au fost uciși în bombardamentele de azi-noapte, iar autoritățille locale spun că avioanele rusești au atacat zone rezidențiale.

Președintele Zelenski a acuzat, miercuri, Rusia de crime de război în urma bombardării unei maternități și a unui spital de copii în orașul Mariupol. Cel puțin 17 persoane au fost rănite în acel atac.

Potrivit Reuters, Rusia susține că afirmațiile ucrainene sunt false, deoarece clădirea era o fostă maternitate ce fusese de mult preluată de militari.

"Așa se nasc știrile false", a declarat Dmitro Polianski, primul reprezentant adjunct la ONU al Rusiei, pe Twitter.

Polianski a afirmat că Rusia a avertizat pe 7 martie că spitalul a fost transformat în obiectiv militar din care trag militarii ucraineni.

Rusia a convenit o nouă încetare a focului de 12 ore, informează Radio România Actualități, pentru a permite civililor să părăsească șase din zonele cele mai afectate, dar autoritățile ucrainene spun că bombardamentele rusești continue i-au oprit din nou pe rezidenți să părăsească orașul asediat Mariupol, precum și localitatea Izyum, de lângă Harkov.

Pe de altă parte, miniștrii de externe din Rusia și Ucraina se vor întâlni în Turcia, în cadrul primelor discuții la nivel înalt dintre cele două țări de când Moscova și-a invadat vecinul. Ankara speră că întâlnirea ar putea marca un punct de cotitură în conflictul în desfășurare.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a declarat rezervat în privința ajungerii la un acord de încetare a focului sau la alte rezultate după întâlnirea cu omologul rus, Serghei Lavrov, în marja unui forum diplomatic din Antalya.

Potrivit Reuters, invazia Rusiei a dus la refugierea a peste 2 milioane de oameni, iar Organizația Națiunilor Unite avertizează că situația este cea mai rapidă criză umanitară din Europa de după al Doilea Război Mondial.

Surse: Radio România Actualități, RADOR

Sursa foto: Ratynskiy Vyacheslav / unian.info


Radio România Brașov FM