ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

SRI avertizează asupra unui nou val de atacuri cibernetice, la scară largă

Publicat: luni, 2 Mai 2022 , ora 9.53

Serviciul Român de Informații avertizează asupra unui nou val de atacuri cibernetice, la scară largă. Într-un comunicat, SRI arată că este vorba - de această dată - despre atacuri de tip "răscumpărare", prin utilizarea adreselor de mail aparținând unor instituții din România, informează Radio România Actualități.

Atacurile de tip "răscumpărare" pornesc de obicei de la un email sau un mesaj pe care utilizatorul îl primește, doar că mesajul conține un link sau un atașament cu viruși, adică un program care, odată descărcat în telefon sau calculator, blochează accesul la date și șterge agenda, pozele sau datele de logare la conturile bancare. Specialiștii recomandă ca datele de backup să fie făcute și pe o sursă externă - nu doar la nivel local.

După ce ni se blochează accesul la date, vom primi un mesaj prin care ni se solicită să plătim o răscumpare, în schimbul căreia primim acces la informațiile pe care le-am pierdut. De aceea, e bine să nu facem aceste plăți, deoarece nimic nu ne recomandă că o să și primim informațiile furate înapoi sau că nu o să mai cădem pradă unor înșelătorii asemănătoare.

Serviciul Român de Informații recomandă să nu se deschidă linkuri sau fișiere atașate mesajelor de tip mail, care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute.

Aceleași măsuri de precauție trebuie respectate și când vine vorba de accesarea linkurilor sau a atașamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp sau Telegram, atacatorii folosind adrese de mail asemănătoare instituțiilor din România. 

Atacurile cibernetice, începute vineri, asupra unor instituții importante din țara noastră, printre care Guvernul, Ministerul Apărării, Poliția de Frontieră și CFR Călători (vezi aici), au continuat și ieri. De această dată, a fost vizat site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică - principala structură de răspuns la astfel de incidente, dar și Poliția Română.

Radio România Actualități