ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

A început sezonul infecțiilor respiratorii. Medicii recomandă vaccinarea antigripală

Publicat: luni, 19 Septembrie 2022 , ora 16.59

Se anunță o perioadă cu numeroase cazuri gripă și alte infecții respiratorii, potrivit specialiștilor din Societatea Națională de Medicina Familiei.

Ca urmare, medicii recomandă vaccinarea antigripală, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile, precum copii, vârstnici, femei însărcinate și persoane cu boli cronice.

Pentru a veni în sprijinul populației, continuă și în acest sezon campania educațională „Atlas Gripal: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală”, pe platforma atlasgripal.ro, cu susținerea Ministerului Sănătății.

“Suntem pregătiți cu informații pentru pacienț. Pe acest site pe care îl punem la dispoziție sunt informații legate de gripă: ce înseamnă gripa; cât este de important să cunoaștem această boală și de ce diferă de toate celelalte boli și cât sunt de importante diferențele; cum putem să intervenim, ce trebuie să facem noi, ca pacienți sau noi, ca medici și cum trebuie să fie permanent colaborare între noi în acest sens. Cel mai important mesaj pe care îl dă această platformă este faptul că vaccinarea este cea mai bună metodă de a preveni gripa, pentru că nu avem un tratament specific pentru gripă”, a explicat președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, membru al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei, dr. Sandra Alexiu.

De obicei, gripa debutează brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree. Dr. Sandra Alexiu a adăugat că imunizarea antigripală este eficientă atât pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2), cât și pentru a preveni posibilele complicații determinate de virusul gripal.

“De preferat este să fim vaccinați înainte să apară primele cazuri. Undeva la jumătatea lunii septembrie e bine să începem să ne vaccinăm. Durează aproximativ 10 zile, până la 2 săptămâni pentru ca nivelul de anticorpi datorați vaccinării să fie într-o cantitate suficient de mare în corpul nostru ca să ne și apere contra gripei, astfel încât cam toată populația să fie deja bine protejată la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie, când se prevede un maxim de cazuri într-un sezon gripal normal”, a adăugat dr. Sandra Alexiu.

Potrivit statisticilor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, în primele trei luni ale acestui an au fost vaccinate antigripal aproape 1,5 milioane de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. România este una dintre țările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare, mai arată sursa citată.

Camelia Vlad