Arhivă : Știri din sport Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Primăria Brașov va construi un stadion omologat UEFA

Publicat: miercuri, 29 Noiembrie 2023 , ora 16.29

Noul stadion al Brașovului, ce va fi construit la standarde UEFA, a trecut ieri de prima etapă, odată cu aprobarea de către Consiliul Local a propunerii primarului Allen Coliban. Consilierii au aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru un stadion cu o capacitate de 9.716 locuri, împărțit în 4 corpuri – tribuna 1, tribuna 2, peluza 1 și peluza 2, toate locurile spectatorilor fiind acoperite integral.

Valoarea totală a proiectului este de 150 de milioane de lei, inclusiv TVA, termenul estimat pentru proiectare și execuție fiind de 29 de luni. Noua arenă va fi construită pe locul actualului Stadion al Tineretului.

Construcția este o mai veche dorință a comunității brașovene, mai ales că Brașovul nu are nici un stadion care să se ridice la standardele competiționale naționale și europene, după ce Municipalul a fost demolat în 2008, iar Tineretului este într-o stare de degradare accentuată, după ce una dintre peluze a fost demolată în urmă cu câțiva ani.

,,Brașovul a pierdut în ultimii 20 de ani două stadioane importante: Municipalul, care era al doilea cel mai mare stadion al țării, și stadionul Tractorul. Acum suntem datori să facem ceva cu Stadionul Tineretului. Expertiza ne-a spus că ar trebui să îl demolăm. Iată că avem o soluție, cu care am venit în fața brașovenilor, de a reconstrui această arenă la standardele cele mai înalte, la standarde UEFA Elite, o arenă modernă, cu toate locurile acoperite, o arenă care va avea aproape 10.000 de locuri, potrivit propunerii formulate de realizatorii studiului de fezabilitate. O arenă pe care sper să o avem construită și finanțată de Compania Națională de Investiții, așa cum se întâmplă în multe orașe din România. Am avut dialog în acest sens cu reprezentanții C.N.I. și cu domnul ministru al Dezvoltării, Adrian Veștea, și sunt optimist că putem face acest lucru împreună, într-un termen de 2-3 ani de zile, să avem deja șantierul finalizat”, a declarat primarul Allen Coliban.

Noua clădire va fi poligonală, cu colțurile rotunjite, cu parter și două etaje retrase, parterul fiind situat sub gradene, iar etajele 1 și 2 doar la tribuna 1.

Din totalul de 9.716 locuri, 1.312 vor fi situate în tribuna 1, 3.924 în Tribuna 2, 2.253 în peluza 1 și 2.227 situate în peluza 2.

Tribuna 1 este subîmpărțită în următoarele categorii: locuri normale – 708, dintre care 29 pentru persoanele cu dizabilități; locuri VIP - 510, dintre care 92 de locuri situate în loje; 94 de locuri pentru mass-media, dintre care 38 de locuri cu pupitru.

Terenul și structura stadionului vor avea aceeași orientare ca în vechiul stadion, cu diferența că tribuna 1 va fi amenajată în locul actualei tribune 2 (cea dinspre centrul orașului).

Arena sportivă va include și o serie de spații complementare, cum ar fi: cabinete medicale, două birouri anti-doping, sală de conferință și zona de interviuri-fulger, restaurant, zonă administrativă, fun-shop, un muzeu dedicat fotbalului brașovean și spații comerciale.

Stadionul Tineretului a fost construit între 1933 -1937 și a fost inaugurat cu numele Stadionul Regele Carol al II-lea. Extinderea tribunelor și construirea peluzelor s-a produs la începutul anilor '70, în urma acestor modificări arena fiind desemnată să organizeze doar meciuri de fotbal.

În ultima perioadă a funcționării sale, după demolarea unei peluze, Stadionul Tineretului avea o capacitate de 5.650 de locuri, fiind cel mai mare stadion din Brașov, dat fiind că în 2008 a fost demolat Stadionul Municipal.

Conform expertizei, starea de degradare a acestui stadion este foarte mare, astfel că soluția optimă este cea de demolare. Construirea noului stadion se va face în etape, astfel încât să se poată desfășura, pe perioada lucrărilor, competiții sportive.

Marian STOICA