ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Criză de îngrijitori la domiciliu, în municipiul Brașov

Publicat: miercuri, 20 Septembrie 2023 , ora 14.26
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Criză de îngrijitori la domiciliu, în municipiul Brașov.

Din 29 de îngrijitori la domiciliu, în 2007, în prezent mai sunt doar 5 astfel de angajați în segmentul public, potrivit datelor furnizate de directorul Direcției de Asistență Socială, Mariana Topoliceanu, în emisiunea Vocea Brașovului.

Lor li se adaugă cei din două ONG-uri care oferă astfel de servicii seniorilor singuri și dependenți.

Personal nou, însă, este puțin probabil să fie angajat în curând, dat fiind și nivelul salarial extrem de mic.

„Per total, în municipiul Brașov, la o populație de persoane dependente vârstnice undeva la 1.500 - 2.000, noi reușim să facem abia 100 de persoane, deci DAS, alături de ONG-uri. Din păcate, recrutarea pe acest tip de muncă socială e spre zero absolut, având un salariu minim pe economie și un spor de 15%, care ar fi un maxim 2.000 lei net. Colegele care furnizează acest serviciu în acest moment au câte 4 - 5 vârstnici la care trebuie să ajungă, iar ei sunt poziționați în diferite zone ale orașului”, a explicat directorul DAS Brașov, Mariana Topoliceanu.

Între timp, a fost găsită o soluție de compromis, însă sunt așteptate clarificări suplimentare, spune directorul DAS.

„S-a deblocat în cursul acestui an un nou profil, să spunem de intervenție pe partea de îngrijire la domiciliu, prin angajarea unui îngrijitor informal, care poate fi atât un membru de familie, cât și un prieten, vecin, care ar dori să se implice în îngrijirea persoanei vârstnice dependente. Din păcate, nu ne ajută foarte mult metodologia și claritatea actului normativ, pentru că acolo vorbim, pe de o parte, de angajarea cu jumătate de normă, în același timp stipulându-se că aceste persoane primesc o indemnizație la valoarea unei jumătăți din salariul asistentului social debutant, care este același vestit salariu minim pe economie”, a adăugat Mariana Topoliceanu.

O altă clarificare este dacă aceste persoane vor avea contract de muncă sau contract de prestări servicii.

În prezent se așteaptă un răspuns de la Ministerul Muncii, dar conducerea DAS speră ca măcar după 15 octombrie să aibă acești primi îngrijitori informali.

Emisiunea poate fi acultată aici: Vocea Brașovului

Adina Chirvasă