Știri din muzică Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

INTERVIU EXCLUSIV. Brașoveanul Alexandru Andrieș nu își ascultă niciodată propriile discuri

Publicat: duminică, 8 Octombrie 2023 , ora 20.22
Sursa foto: Facebook / Alexandru Andrieș
Sursa foto: Facebook / Alexandru Andrieș

”Nu, nu, eu nu-mi ascult discurile! De multe ori, nici nu mai știu cântecele, trebuie le învăț pentru nu le-am mai cântat de atunci (de la primul album n.r.) pe unele, pe altele le-am mai cântat în concert”, ne-a mărturisit ,cu o sinceritate debordantă, brașoveanul Alexandru Andrieș.

Peste câteva zile, pe 13 octombrie, împlinește 69 de ani și spune că la această vârstă deja nu își mai face planuri, ci are libertatea să trăiască așa cum vrea și cum îi place.

”La vârsta asta mi-a spus mie un doctor nu e bine să-ți faci planuri de viitor. E un prieten, medic foarte bun. La un moment dat, l-am întrebat ce am voie mănânc. El m-a întrebat câți ani am. Păi, zic, împlinesc anul ăsta 69. A! Mănânci ce vrei, oricum mori. Deci din punctul meu de vedere asta e ceva foarte optimist pentru că-mi lasă multă libertate”, a povestit cantautorul într-un interviu acordat, în exclusivitate, colegei noastre Adina Chirvasă.

Alexandru Andrieș nu este doar un cântăreț de blues, jazz sau folk, ci și conferențiar doctor la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu", pe care l-a și absolvit, dar și scriitor, poet, traducător, pictor și grafician. În 1974, își face debutul solistic, iar cel scenic, 5 ani mai târziu, de atunci și până în prezent a însumat peste 3000 de concerte.

Compune și cântă cu la fel de multă inspirație și pasiune atât despre dragoste, cât și despre politică sau, pur și simplu, despre un peștișor de acvariu chior și surd, cântecul la care lucrează în prezent. Însă nu exclude nici colaborările cu artiștii din generația tânără:

”De curând, am făcut o colaborare. Am fost căutat și mi s-a spus că Smiley vrea neapărat, dacă și eu sunt de acord, cântăm împreună <<Cea mai frumoasă zi>> și n-am avut nicio problemă. M-am dus acolo la studio și am cântat împreună. Există și un cover făcut cred de Omul cu șobolani, tot la <<Cea mai frumoasă>>, care n-are nicio legătură cu felul în care îl cânt eu, dar foarte bine. Deci eu n-am această problemă de niciun fel”.

Anul viitor se împlinesc 40 de ani de la debutul său discografic pentru că în 1984, la Electrecord, a lansat primul sau album "Interioare".

Acum, Alexandru Andreiș este în plin turneu prin țară. Acesta se va încheia în capitală, dar a pornit de nicăieri din altă parte decât de acasă, din Brașov, ocazie cu care artistul ne-a acordat interviul pe care îl puteți asculta integral aici:


Bianca Bucă