ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Lansare cu poveste, la Șirnea, a celei de-a doua serii "Flavours of Romania"

Publicat: miercuri, 20 Septembrie 2023 , ora 14.22
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Lansare inedită, astăzi, în primul sat turistic din România. Pe platoul satului situat la o 1244 de metri înălțime, într-un peisaj de poveste, cunoscutul jurnalist britanic Charlie Ottley a lansat noul sezon al seriei de documentare "Flavours of Romania".

Șirnea este situat la poalele Munților Pitara Craiului și de câțiva ani a devenit acasă și pentru producătorul britanic, achiziționându-și o locuință acolo. Așadar, chiar acasă a ales să lanseze a doua serie a documentarului care a fost cel mai vizionat al serviciul de streaming Netflix, în anul 2020. Și aceste noi episoade vor fi difuzate începând de astăzi pe aceeași platformă.

Cei prezenți la eveniment s-au bucurat de proiecții speciale, muzică live și produse locale, dar și de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu jurnalistul britanic Charlie Ottley, realizatorul proiectului.

"Această zi este o ușurare uriașă și, în sfârșit, un moment de sărbătoare pentru că lucrăm non-stop din iunie 2022 la acest proiect. Am filmat patru luni în vara anului trecut și am ajuns abia în Maramureș. A trebuit să o luăm de la capăt, din nou, în primăvară pentru a finaliza călătoria în Bucovina și Transilvania. Sunt foarte fericit că a funcționat așa. Nu a fost intenția noastră inițială pentru că, evident, știi că întârzii producția, costă din ce în ce mai mulți bani, dar ceea ce am reușit să facem ca rezultat este să arătăm toate anotimpurile, în afară de iarnă, ceea ce este foarte important pentru că România este o țară pentru toate anotimpurile”, ne-a spus Charlie Ottley.

Practic, Charlie Ottley împreună cu echipa sa de producție au călătorit prin opt regiuni istorice ale României. Astfel, telespectatorii vor descoperi cultura, gastronomia și frumusețea naturală a țării, pe parcursul celor 9 episoade. Ceea ce este o încântare atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din străinătate.

”Suntem mândri că avem un străini care ne promovează țara. Noi, ca români plecați în afară, când vedem filmul lui sau orice altă promovare, suntem încântați la maxim. Chiar și străinii sunt wow”, ne-a spus Andrei Kiss Miklos, român din diaspora, prezent la lansarea de la Șirnea.

”Faptul că Charlie este și și poet, și scriitor, și prezentator este fenomenal, pentru că-și scrie singur textele. Și sunt absolut fenomenale. Și e mare lucru să găsești și un om care, pe lângă faptul că este poet, scriitor, este și producător de film, și regizor, un om complex. Și se vede fenomenal. Cred că este cel mai tare ambasador al României din ultimii 32 de ani”, a declarat producătorul de film Corneliu Țepeluș.   

Loalnicii din Șirnea efectiv l-au adoptat pe jurnalistul britanic, însă unul i-a fost și îndrumător în arealul vieții de la țară. Este vorba despre nea Doru cel de la care Charlie a cumpărat locuința sa și care îl laudă pe Charlie ori de câte ori are ocazia, numindu-l ”copilul său adoptiv”:

”Este foarte cuminte. Nu plec de lângă el câte zile trăiesc. Fac și eu ce pot... focul la centrală, dar mi-a oferit tot. L-am învățat și eu tot știu să fac. De la el am învățat respectul, respectul face mult. Se cunoaște România, că a intrat el, mai ales în satul ăsta s-a mișcat ceva după ce a venit el aici”. 

De câțiva ani, Charlie Ottley face echipă atât în viața privată, cât și în cea profesională cu brașoveanca Oana Mihai, originară din zona Branului, coproducător într-o mare parte a producțiilor sale.

”În zonă profesională, sincer, este o bucurie, pentru că suntem o echipă foarte apropiată, cu Andrei și Dan, practic, o familie și atunci ne completăm reciproc. Activitățile pe care le avem, le împărțim, le distribuim în mod egal. Este o persoană foarte răbdătoare, este o persoană foarte creativă și da, deci ce să zic, suntem o familie fericită”, ne-a mărturist aceasta.  

Deși jurnalistul britanic face demersuri pentru ca "Flavours of Romania" să fie difuzat în cât mai multe colțuri ale lumii, deocamdată seria va putea fi vizionată doar pe Netflix România și Moldova. Însă, veștile sunt din ce în ce mai bune:

”Am strâns fonduri de la întreprinderi private pentru a difuza reclame cu România în străinătate, în Europa, de exemplu, la BBC World. Dar acum avem o situație în care avem o echipă la ministerul turismului care pare tânără și dinamică și știe ce face. Sunt, cu adevărat, foarte bucuros să anunț că acum colaborăm, pentru prima dată, cu Ministerul Turismului, după un deceniu. Și pentru mine, acesta este un mare pas înainte pentru că, știți, vrem să promovăm România. Ne risipim patrimoniul într-un mod major și asta trebuie să se schimbe. Nu avem atâtea (obiective istorice bine întreținute n.r.) poate ca Italia sau Franța, dar ceea ce avem, este mai mult decât Italia, Franța, Spania, Germania. Avem Munții Carpați, avem ultima mare întindere de pădure mixtă, avem două treimi din prădătorii de vârf rămași în Europa și avem cea mai mare biodiversitate din Europa”, ne-a detaliat, în final, Charlie Ottley.

Bianca Bucă