Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine”, la Centrul Cultural Reduta

Publicat: vineri, 15 Martie 2024 , ora 10.37
FOTO: centrulculturalreduta.ro
FOTO: centrulculturalreduta.ro
„Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine”, este ultimul proiect al Centrului Cultural Reduta, care își propune să protejeze și să valorifice patrimoniului cultural imaterial din comunitățile rome ale zonei etnografice Săcele și nu numai. 

Proiectul va debuta cu un spectacol susținut de Taraful din Vărbilău și de Grupul de dansuri tradiționale rome RomaFest pe scena centrului, în 7 aprilie, cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor. În cadrul proiectului, la Tărlungeni vor avea loc expoziții foto-documentare etnografice și spectacole de muzică și dansuri tradiționale rome, iar la Săcele vor fi organizate ateliere educaționale bazate pe meșteșugurile și tradițiile romilor păstrate în comunitate: practici medicale populare, confecționare coronițe funerare, modelare a lemnului și dansuri. 

„Comunitățile rome aduc cu ele o bogată moștenire culturală imaterială, care este adesea subestimată sau ignorată, iar un proiect cultural ar putea ajuta la conservarea și documentarea acestor tradiții, obiceiuri, cântece, dansuri și altor aspecte ale patrimoniului cultural al acestor comunități, contribuind astfel la păstrarea diversității culturale și la îmbogățirea moștenirii culturale. Un astfel de proiect poate contribui la diminuarea stereotipurilor și prejudecăților și poate stimula dialogul intercultural și respectul reciproc”, a declarat Bogdana Banu, ,anager de proiect. 

Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu un buget total de aproape 186.000 lei, din care peste 148.000 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.
Ruxandra STOICA