Vocea Brașovului Înapoi

Vocea Brașovului - 29 februarie 2024

Publicat: joi, 29 Februarie 2024 , ora 15.16

Sărbătoriții săptămânii la Vocea Brașovului. La mulți ani, reprezentanților Protecției Civile!

În România, Protecția Civilă a luat ființă prin Decretul Regal din 28 februarie 1933 sub denumirea de “apărare pasivă” având ca scop “limitarea efectele bombardamentelor aeriene asupra populației sau resurselor teritoriului, prin protecție directă sau micșorând eficacitatea atacurilor aeriene”.

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la “apărare pasivă” la “apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi “apărare civilă” în 1978 și “protecție civilă” în 1996.

Schimbările produse în societatea românească în perioada 1996-2004 au dus și la schimbări în domeniul protecției civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004 care este în concordanță cu principiile, scopurile și obiectivele prevăzute în Strategia Internațională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU precum și cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.

Săptămâna Protecției Civile a debutat la ISU Brașov cu o inițiere a voluntarilor în tot ce înseamnă activitatea instituției. Tinerii dornici să vină în ajutorul semenilor aflați în situații de urgență au luat primele contacte cu tehnica din dotare și au învățat să o folosească.

Am stat de vorbă la Vocea Brașovului cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, maior Ciprian Sfreja și lt.col Cosmin Zbarcea, adj, Centrul Operațional ISU Brașov.

Florin Pop, Adina Milea, Mihaela Chirac