ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Voluntari Salvaspeo Brașov au participat la exercițiu de salvare din peșteră în județul Bihor

Publicat: duminică, 19 Noiembrie 2023 , ora 18.35
Sursa foto: Facebook / Salvamont Brașov
Sursa foto: Facebook / Salvamont Brașov
În luna octombrie, în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov a fost creat Compartimentul Operativ de Salvare din Mediul Subteran Speologic.

Acesta are atribuții de coordonare și supraveghere a activităților de salvare din mediul subteran speologic și se află în subordinea Consiliul Județean Brașov. În județ, sunt cunoscute și explorate, în prezent, aproximativ 600 de peșteri, avene și canioane.

În acest sfârșit de săptămână, doi voluntari ai Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo (SPJSS) Brașov au participat la un exercițiu regional de salvări din peșteră, în munții Pădurea Craiului, în județul Bihor. Aceștia au acționat în avenul Berni, pentru evacuarea victimei pe o verticală, un plan înclinat și o tiroliană. Astfel de exerciții sunt importante pentru optimizarea deprinderilor practice ale salvatorilor speologi și pentru omogenizarea echipelor calificate să intervină la accidente produse în peșteră.

Exercițiul a fost organizat de Departamentul Tehnic al Salvaspeo România. Peste 90 de salvatori speologi au fost împărțiți în două echipe, care au acționat în avenul Dorina (100 metri adâncime), din apropierea satului Zece Hotare, județul Bihor și în avenul Berni (65 metri adâncime), din apropierea comunei Roșia, județul Bihor.

În fiecare din cele două avene, scenariile exercițiilor au pornit de la producerea unor accidente cu speologi, în zonele adânci ale cavităților. Începutul acțiunii de evacuare a fost ordonat din punctul de comandă, în momentul în care toate echipele repartizate pe traseul de evacuare au terminat de instalat și verificat sistemele de corzi.

Voluntarii SPJSS Brașov au acționat în avenul Berni, pentru evacuarea victimei pe o verticală, un plan înclinat și o tiroliană.


Bianca Bucă