Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Euthyroxul lipsește în continuare din farmacii. Ce propun asociațiile medicilor de familie și farmaciștii

Publicat: marți, 12 Mai 2020 , ora 16.00
Sursa foto radiocluj.ro
Sursa foto radiocluj.ro

Euthyroxul, un medicament folosit în special de cei cu probleme cu tiroida, dar nu numai, lipsește în continuare din farmacii, de luni bune. O spun chiar farmaciștii, dar și medicii de familie. Asta deși autoritățile susțin că stocurile vor fi completate. Însă, principala problemă este că acest medicament trebuie comandat în baza unor rețete justificate, adică rețete cu serii și numere, eliberate de medic. Cum însă rețetele n-au mai putut fi eliberate în format fizic, pacienților, farmaciile practic nu au putut face comenzile, ca în lunile obișnuite. Tocmai pentru a debloca într-un fel situația, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Asociația Farmaciilor Independente Ethica propun numerotarea rețetelor simple. Mai exact, medicii de familie să acorde rețetelor simple o serie și un număr. Pentru că altfel, acestea nu pot fi comandate. Cum se face exact comanda, ne-a spus președinta Colegiului Farmaciștilor Brașov, Mirela Zamfirescu:


Într-un fel de formular notez numărul de rețetă, nu sunt datele pacientului dar trebuie trecută concentrația, trebuie trecută substanța clinică deci muncim zilele acestea enorm pentru a obține o cutie de Euthyrox și vin cam două la doua săptămâni. Sunt pacienți care rămân și au rămas fără tratament, sunt pacienți care au trimis rețetele în străinătate să poată să își continue tratamentul. Eu, de exemplu, acum câteva luni de zile am procedat la fel, eu, ca și farmacist. Acea notare a rețetelor simple mi se pare interesantă, probabil depozitele vor ține cont de acest lucru”.


Probleme sunt însă și cu alte medicamente, care încep să lipsească sau deja lipsesc. În special cele pentru diabetici. Și, în viitorul apropiat, ar mai putea apărea probleme și cu alte molecule, ce urmează a fi ieftinite, de la 1 iulie.


 „Cam așa a fost și cu Euthyroxul - toată lumea a fost mulțumită ca s-a ieftinit și apoi a dispărut de la noi din țară. Nu neapărat de export paralel cât de faptul că nu mai suntem atractivi ca și țară, acel producător nu mai dorește să vină la noi să vândă cutia de Euthyrox cu 12 RON când poate să vândă în Germania cu 20 de euro”, a adăugat Mirela Zamfirescu. 


Potrivit președintei Colegiului Farmaciștilor din Brașov, o cutie de Eutyrox are un cost redus, dar se eliberează doar cu prescripție.

Adina Chirvasă