ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Legea Mirosurilor a fost adoptată miercuri

Publicat: joi, 18 Iunie 2020 , ora 10.39

Legea Mirosurilor pentru a combate poluarea olfactivă din orașe a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților, cu 309 voturi pentru și o abținere, și va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Această lege este un proiect inițiat de parlamentarii USR Allen Coliban (foto) și Cornel Zainea, cu susținerea mai multor parlamentari din diferite partide, ca răspuns la numeroase sesizări venite din partea cetățenilor cu privire la disconfortul olfactiv generat de depozite de deșeuri, activități industriale sau ferme.


„Legea aceasta vine să creeze un cadru de determinare a disconfortului olfactiv. Pornește de la un standard european existent (Olfactometria dinamică) și pe baza acestor determinări care pun pe o scară de la 1 – 10 cât de mare este disconfortul olfactiv, autoritățile de mediu pot să impună poluatorului realizarea de planuri corective, planuri de remediere, iar în cazul în care aceste planuri nu sunt făcute sau nu dau efecte, se poate merge până la suspendarea autorizației de funcționare”, a spus Allen Coliban.


Mirosuri neplăcute sunt resimțite frecvent în Brașov spre disperarea cetățenilor care își pun semne de întrebare cu privire la sursa acestora. În acest sens, autoritățile locale responsabile cu problemele de mediu nu au reușit să dea răspunsuri convingătoare de-a lungul timpului.


„Brașovul este un oraș care din păcate are o problemă cu mirosurile. Știm cu toții faptul că nu e o problemă de ieri, de azi, ci faptul s-a agravat pe parcursul anilor. Avem un răspuns oficial cum că groapa de gunoi din cartierul Triaj cauzează disconfortul olfactiv. Până acum a lipsit exact asta, să măsurăm cât de mare este disconfortul olfactiv realizat de un anumit poluator și să existe posibilitatea pentru autoritățile de mediu să ia măsuri”, a adăugat Allen Coliban.


Legea mirosurilor stabilește obligații atât pentru operatorii economici a căror activitate generează mirosuri, cât și pentru autoritățile publice.

Camelia Vlad