ACUM:
21.00
Rockada de seară
Urmează:
23.00
Transilvania by night
Apoi:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Secția de Neurologie a Spitalului Județean, câștigătoarea Premiului „Diamant” European Stroke Organization Angels Award

Publicat: marți, 23 Iunie 2020 , ora 15.22
Sursa foto arhivă
Sursa foto arhivă

Secția Clinică de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov este câștigătoarea Premiului „Diamant” European Stroke Organization Angels Award, oferit de Societatea Europeană de Accident Vascular Cerebral.


Efortul colectiv al medicilor și asistentelor de la secțiile Neurologie, Unitate de Primiri Urgențe, Radiologie, Terapie Intensivă și Laborator clinic din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a fost răsplătit, în acest an, cu premiul Diamant.


Astfel, Neurologia de la Spitalul Județean, condusă de șeful secției, conferențiar univ. dr. Cristian Falup-Pecurariu, devine primul centru de la nivel național care primește această distincție.


În România, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate, după infarctul miocardic. În fiecare an, la nivel național se produc peste 60.000 de accidente vasculare cerebrale, unul din cinci români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din trei rămâne imobilizat la pat.


În ultimii ani s-au încercat diferite metode pentru a trata accidentul vascular cerebral ischemic, scopul fiind scăderea mortalității și a dizabilității produse de această afecțiune. În acest moment, cea mai eficientă metodă de tratament este tromboliza intravenoasă. Aceasta reprezintă introducerea intravenoasă a unei substanțe (activator tisular de plasminogen recombinant), având rolul de a dizolva cheagul de sânge de la nivelul creierului, restabilindu-se astfel fluxul sanguin către celulele cerebrale. Criteriul principal de eligibilitate al pacienților pentru efectuarea acestei proceduri este intervalul de timp de la debutul simptomatologiei până la injectarea tromboliticului, care trebuie să fie sub 4,5 ore”, a explicat dr. Cristian Falup-Pecurariu.



Spitalul Județean Brașov a fost inclus, în martie 2019, în programul național de tratament al accidentului vascular cerebral ischemic. În 2019, peste 100 pacienți au fost tratați prin intermediul trombolizei, Brașovul fiind al treilea centru de tromboliză de la nivel național, după numărul de pacienți care au beneficiat de această procedură terapeutică.


În acest an, alți peste o sută de pacienți au fost trombolizați în cadrul spitalului brașovean, acesta fiind centrul cu cel mai mare număr de trombolize de la nivel național în primul trimestru din 2020.


Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care scăderea sau absența fluxului de sânge către creier duce la moartea celulelor cerebrale. Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: ischemic – cauzat de lipsa fluxului de sânge, prin obstrucția unei artere de la nivel cerebral, și hemoragic – cauzat de sângerarea produsă prin ruperea unui vas de sânge de la nivel cerebral.


AVC se manifestă prin scăderea forței musculare - paralizia unei părți a corpului, tulburări de vorbire, amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor, asimetrie facială, tulburări de vedere și tulburări de echilibru.


În fiecare an, la nivel mondial, aproximativ 14 milioane de persoane suferă un accident vascular cerebral și peste 2,7 milioane de oameni mor din cauza unui accident vascular cerebral ischemic.

Camelia Vlad