Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Raed Arafat vine la Brașov să verifice stadiul lucrărilor la spitalul modular

Publicat: miercuri, 5 August 2020 , ora 15.57
foto: Radio România Brașov FM
foto: Radio România Brașov FM

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat și-a exprimat intenția de la veni la Brașov, în cursul zilei de joi, 6 august, pentru a vedea la fața locului stadiul lucrărilor la unitatea modulară cu paturi ATI care se construiește în curtea Spitalului Județean Brașov.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. Șeful administrației județene susține că, la începutul acestei săptămâni, a purtat discuții cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat, pe tema dotării spitalului modular ATI destinat, deocamdată, bolnavilor de COVID-19. Astfel, președintele CJ Brașov ar fi primit asigurări că Guvernul va sprijini acest proiect prin alocarea aparaturii și echipamentelor necesare pentru cele 28 de paturi de terapie intensivă din cadrul viitorului spital modular.

"Suntem printre puținele administrații publice din România care ne-am asumat demersul de a finanța și construi un spital modular de ATI destinat pacienților cu forme grave de COVID. Le mulțumim și pe această cale partenerilor noștri, Fundația Hera și Asociația Dăruiește Viață, care ne-au pus la dispoziție cu titlu gratuit proiectul spitalului modular. Avem încredere că până la sfârșitul lunii vom putea da în funcțiune această secție de terapie intensivă extrem de necesară pacienților care se luptă cu forme grave de boală. Termenul de finalizare a construcției este 21 august. De asemenea, sperăm să găsim specialiștii care să lucreze în spitalul modular, știut fiind faptul că potrivit normativelor în vigoare, pentru un număr de 20 de paturi de terapie intensivă de nivel de competență extinsă, necesarul de personal specializat este de 18 medici, 60 de asistenți medicali, 17 infirmiere/îngrijitoare și 3 brancardieri", a declarat Veștea.

Sursa citată a menționat că pentru spitalul modular brașovean este nevoie de echipamente în valoare totală de 1.960.000 de euro, în condițiile în care dotarea unui singur pat de ATI costă 70 de mii de euro. După toate promisiunile constructorului, spitalul modular va fi gata în data de 21 august, după care ar trebui dotat corespunzător, cu ventilatoare mecanice, monitoare, infuzomate, injectomate și toate celelalte aparate fără de care secția de terapie intensivă nu poate funcționa, echipamente greu de găsit pe piață în această perioadă dificilă de criză sanitară, dar și extrem de costisitoare.

Secretarul de stat Raed Arafat și-a exprimat intenția de la veni la Brașov, în cursul zilei de mâine, pentru a vedea la fața locului stadiul lucrărilor, dar și pentru a evalua atât necesitățile concrete de dotări, cât și găsirea unei soluții în privința alocării de personal medical specializat care să deservească cele 28 de paturi ATI.

"Acest spital modular reprezintă un mare plus pentru sistemul medical brașovean. El va face ca pe viitor să nu mai avem probleme în privința disponibilității paturilor ATI la nivelul județului Brașov. După ce vom depăși această criză sanitară, funcționalitatea spitalului modular va putea fi schimbată, în funcție de necesitățile noastre. Sperăm ca după 21 august, grație sprijinului guvernamental, să-l putem dota cu tot ce este necesar, iar din septembrie să-l avem pe deplin funcțional", a completat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, dr. Călin Cobelschi.

De menționat este faptul că pe lângă demersurile realizate la guvern pentru dotarea spitalului modular, administrația județeană pregătește un proiect pentru accesarea de fonduri europene, a adăugat Veștea.

Construcția spitalului modular - ca secție exterioară cu paturi ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov - este finanțată din bugetul Consiliului Județean, care a alocat cu această destinație 11.976.260 lei.

Camelia Vlad