Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Coșmarul localnicilor din zona Moieciu Fundata, din cauza ATV-urilor, ar putea lua sfârșit

Publicat: joi, 25 Februarie 2021 , ora 15.20

De ani buni, zgomotul ATV-urilor închiriate și conduse de turiști tulbură liniștea zonelor protejate, printre care Parcul Național Piatra Craiului, precum și în Moieciu-Fundata. Localnicii s-au plâns deseori din cauza șirurilor de ATV-uri care străbat drumurile comunale și pădurile în care nu ar trebui să intre, fac fum, gălăgie și sperie animalele sălbatice.

Directorul Administrației Parcului Național Piatra Craiului, Mircea Vergheleț ne-a declarat: "Am avut, de curțnd, niște probleme mari cu circulația ATV-urilor. Pe de o parte, au fost câțiva utilizatori ai acestor mijloace de transport care au pătruns în parc. Au trecut de niște bariere și i-am surprins cu ajutorul turiștilor și a unor camere de supraveghere care ne transmit imagini în timp real. Cu sprijinul colegilor de la Jandarmeria Montană și de la Postul de Poliție din Bran am reușit să-i identificăm și să-i sancționăm''.

O măsură pentru stoparea fenomenului a fost luată zilele trecute și de Consiliul Local Moieciu, care a adoptat o hotărâre prin care se interzice accesul acestor vehicule în scop turistic pe toate drumurile comunale din zona Moieciu, inclusiv în zonele Măgura și Peștera, care sunt incluse parțial în Parcul Național Piatra Craiului.

Viceprimarul comunei Moieciu, Gheorghe Darie a explicat: "Fenomenul a luat amploare fantastică și deja au venit presiuni din partea locuitorilor pentru că nu le mai suportă. S-a emis Hotărâre de Consiliu Local prin care, pe drumurile comunale, vicinale, aflate în administrarea comunei Moieciu este interzisă circulația ATV-urilor în scop turistic, comercial, excepție făcând localnicii care se deplasează în interes propriu".

De altfel, există și o lege care intezice accesul motoarelor în pădure. Amenzile pentru intrarea cu ATV-ul în pădure sunt între 2.000 și 5.000 de lei. Potrivit Legii 46/2008, accesul public în pădure este permis numai în zone amenajate și pe trasee marcate în acest sens. Un alt articol de lege prevede că accesuil public în pădure cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepția activităților sportive, de recreere și turism, care se pot practica numai cu acordul proprietarului sau al administratorului pădurilor proprietate publică a statului.

Camelia Vlad