Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Amuralii lansează proiectul Muzeului din Catacombele Brașovului.Prima expoziție va fi în vară

Publicat: marți, 6 Aprilie 2021 , ora 10.12
Sursa foto Amural
Sursa foto Amural

Brașovul se îmbogățește cu un nou spațiu de creație și inovație. În Catacombele Brașovului, de După Ziduri, acolo unde va fi un muzeu de artă neconvențională, artă digitală, instalații și lumini.

Muzeul este gestionat de cei din Asociația Amural, care au lansat, oficial, proiectul BUM – Brașov Underground Museum. Acesta se derulează în parteneriat cu Primăria municipiului, care s-a ocupat de igienizarea spațiului și iluminat. Mai departe, „Amuralii” fac partea de amenajare și vor lansa un apel pentru artiști, să-și expună creațiile în viitoarea primă expoziție.


Zilele astea dăm drumul și la apelul pentru artiști. Ei vor avea la dispoziție o lună ca să ne trimită propuneri. Avem 2 luni pentru a face partea practică, iar la începutul lui iunie vom avea vernisajul primei expoziții. Acesta este un prim exemplu de conținut ce poate fi găzduit de BUM, cu scopul de a convinge comunitatea și societatea brașoveană că ăsta poate fi viitorul acestor galerii”, a spus directorul de creație Amural, Răzvan Pascu.


Prima expoziție underground va fi deschisă pe tot parcursul sezonului cald. Până în toamnă, „Amuralii” vor să organizeze și diverse dezbateri. Pentru că interesul lor este ca societatea și autoritățile să colaboreze, cel puțin în domeniul cultural.


Ce mai încercăm prin acest proiect este să creăm niște punți de conectare cu autoritățile locale, astfel încât spațiul public și interesul public să poată fi susținut atât de către Primărie, Consiliu și celelalte instituții, cât și de partea civică a societății, partea privată. Încercăm să creăm un context în care societatea și autoritățile colaborează pentru binele comun, pentru proiecte”, a adăugat Răzvan Pascu.

Pentru BUM, Amuralii au obținut și o finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, în valoare de aproximativ 80.000 de lei. Cofinanțarea este de 10%.

Galeriile au fost săpate în dealul Warthe în Al Doilea Război Mondial pentru a servi drept adăpost antiaerian. În ultimii ani, cel puțin, au servit drept adăpost pentru oamenii străzii. Anul trecut au fost igienizate de municipalitate.



BUM este doar o parte a Parcului Cultural După Ziduri, propus de cei de la Amural, celelalte puncte vizând fostul Cinematograf Popular, piața Brassai, ce face legătura între Piața Sfatului și Aleea După Ziduri, Turnul Alb, Turnul Negru.

Adina Chirvasă