Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Planul de afaceri al Aeroportului Internațional Brașov, pe masa Comisei Europene

Publicat: marți, 3 August 2021 , ora 21.00
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Specialiștii Direcției Implementare Aeroport din cadrul Consiliul Județean Brașov au transmis, zilele trecute, la Consiliul Concurenței, documentația aferentă prenotificării Comisiei Europene referitoare la ajutorul de stat privind derularea investiției "Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav".

De ce este nevoie de acordul UE pentru un ajutor de stat din moment ce aeroportul este construit din bani de la bugetul județean și din alocări guvernamentale ne explică directorul executiv al Direcției Implementare Aeroport Brașov, Alexandru Anghel:

"Aceasta este încă o etapă de natură birocratică obligatoriu de realizat. În principiu, aeroporturile sunt activități economice, iar acolo unde statul intervine, cu fonduri, în activitățile economice, practic vorbim de un ajutor de stat, care trebuie notificat. Noi intenționăm ca după finalizarea investiției la aeroport să aplicăm, printr-un program operațional cu finalizare în anul 2023, să cerem rambursarea unor cheltuieli făcute la această investiție. Așadar, pentru ca administrația județeană să poată depune proiecte destinate accesării de fonduri europene din care să decontăm lucrările de construcție a Aeroportului Brașov și dotările pe care le-am asigurat, este nevoie de acordul UE în ceea ce privește ajutorul de stat. Prenotificarea este un pas premergător, scopul nostru final fiind notificarea ajutorului de stat la forul european".

Oficialul brașovean a menționat că prenotificarea oferă posibilitatea analizei documentației la nivelul Comisiei Europene, astfel încât, în cazul în care sunt identificate inadvertențe sau este nevoie de anumite clarificări și completări, acestea să poată fi rezolvate de către Consiliul Județean Brașov înainte de realizarea notificării propriu-zise.

Documentația pregătită pentru Comisia Europeană cuprinde Planul de afaceri al Aeroportului alături de formularele specifice de prenotificare, fiind transmisă la Consiliul Concurenței atât în format fizic, cât și electronic, în limbile română și engleză.

"Am ținut legătura cu specialiștii Consiliului Concurenței care gestionează problematica ajutoarelor de stat acordate aeroporturilor și am avut consultări repetate cu aceștia, pe parcursul elaborării documentației. Conform uzanțelor în vigoare, Consiliul Concurenței - singura autoritate din România responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență, notează Aeroportul Brașov în Registrul Ajutoarelor de Stat, verifică documentația noastră și o transmite mai departe la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care la rândul ei o înaintează la Direcția Generală pentru Concurență din cadrul Comisiei Europene. De la acest for așteptăm avizarea, în urma analizării documentelor", a menționat Alexandru Anghel.

Prenotificarea și notificarea Comisiei Europene reprezintă un proces complex și de durată, care ar putea dura de la câteva luni, până la câșiva ani, a transmis Alexandru Anghel.

Pe toată perioada întocmirii documentației în vederea prenotificării, precum și în continuarea demersurilor privind notificarea ajutorului de stat, până la obținerea avizului favorabil al Comisiei Europene, administrația județeană beneficiază de suportul și consultanța specialiștilor care au realizat Planul de Afaceri al Aeroportului Internațional Brașov.

"La nivelul Consiliului Județean privim cu responsabilitate modul de cheltuire a banului public în ceea ce privește investițiile la Aeroportul Internațional Brașov. Pentru noi este o oportunitate foarte bună să putem recupera din fonduri europene o mare parte din cheltuielile pe care le realizăm. Mă refer la cheltuielile cu echipamentele de securitate, cu echipamentele necesare asigurării serviciilor de navigație aeriană, cu turnul de control, cu realizarea drumului și gardului perimetral, precum și a sistemului digital de televiziune cu circuit închis, cheltuieli care pot fi recuperate până la 100% din fonduri europene. Dorim să valorificăm toate oportunitățile financiare de care dispunem, astfel încât să realizăm Aeroportul în cele mai bune condiții din punctul de vedere al costurilor", a adăugat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Camelia Vlad