Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

PREMIERĂ. Nou traseu deschis de alpiniștii români pe Muntele Ararat, botezat în memoria fostei alpiniste Dor Geta Popescu

Publicat: marți, 17 August 2021 , ora 22.39
foto: Altitude Expeditions Team
foto: Altitude Expeditions Team

Echipa de alpiniști români Altitude Expeditions Team a atins vineri (13 august 2021), la ora locala 9.35, vârful Ararat din Turcia, aflat la altitudinea de 5.137 m. A fost abordată o rută nouă, urcată în premieră. Ruta a fost deschisă pe versantul estic al muntelui Ararat de la nivelul taberei de bază situată la 2.500 m până pe vârful de 5.137 m, se arată într-un comunicat de presă.

Echipa de vârf a fost formată din: Radu Turta, Nicolae Voicu (membru al Clubului Alpin Român, secția Brașov), Dorin Circu, Mihai Popescu, Ali Arsin și Ovidiu Popescu.

Noua rută deschisă pe versantul estic al muntelui Ararat a fost denumită "Geta Route", în memoria alpinistei Dor Geta Popescu, care la data 8 august 2013 a fost cea mai tânără alpinistă care a atins pe ruta clasică vârful Ararat de 5.137 m.

Din nefericire, micuța alpinistă a murit patru ani mai târziu (în aprilie 2017), pe când avea doar 13 ani, ucisă de o avalanșă în Retezat, în timp ce se afla într-o expediție alături de tatăl său și un băiat de 12 ani. Și acesta din urmă și-a găsit atunci sfârșitul, înghițit de zăpadă.

"Deschiderea «Geta Route» a durat 5 zile cuprinzând în partea de aclimatizare ascensiunea în premieră românească a vârfului Micul Ararat de 3.925 m, efectuată pe versantul vestic. În continuare, au fost necesare stabilirea și amplasarea taberei de bază la 2.500 m, a taberei avansate la 3.350 m și a taberei de vârf la 4.350 m. Ascensiunea din ultima zi, cea a vârfului, a însemnat un traseu de creastă cu stâncă friabilă, depășirea unui pasaj de morenă înghețată și ascensiunea unui pasaj de 450 m diferență de nivel pe o creastă de înclinație mare ce evită două vâi cu prelungiri ale ghețarului somital. Partea finală a fost parcursă pe ghețarul vârfului nordic și traversarea către vârful principal", și-au descris alpiniștii ascensiunea.

Camelia Vlad