ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Junii brașovecheni ne invită la horă și la aruncarea buzduganului

Publicat: duminică, 22 August 2021 , ora 10.40
foto: Societatea Junilor Brașovecheni
foto: Societatea Junilor Brașovecheni

Brașovenii și turiștii prin Brașov sunt invitați astăzi la horă și la aruncarea buzduganului. Societatea Junilor Brașovecheni împreună cu Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi organizează tradiționalul Maial de la Crucea de lângă Foișor pe strada Cloșca (Stejeriș).

Junii vin îmbrăcați ca de sărbătoare, dar nu în obișnuita ținută strălucitoare. 

Cu detalii, unul dintre junii Brașovului, Costel Chicuș: "În duminica aleasă de către junii brațovecheni, junii se strâng dimineața, la vătaf acasă, după care formează un alai care pornește către Crucea de la Foișor, de pe str. Cloșca. Acolo, totul începe cu Hora Junilor. La Maial, junii sunt îmbrăcați civil, nu în hainele lor de juni. Invităm toți brașovenii, amatori de tradiții și sărbbători câmpenești, să vină alături de noi"

În urmă cu mai bine de 100 de ani, doi membri ai Junilor Brașovecheni au ridicat troița, iar de atunci, an de an, Junii organizează aici o petrecere câmpenească, de la care nu lipsesc aruncatul buzduganului și hora junilor.

"Aruncarea buzduganului este, de fapt, o întrecere între juni. Se spune că, în trecut, la Petrele lui Solomon era un brad foarte înalt, iar junele care arunca buzduganul mai aproape de ultima creangă, era cel mai iscusit. Acum, se aruncă de trei ori, iar junele trebuie să-l prindă de fiecare data. Este un obicei unic în lume. Cât privește hora jucată de juni, este singura neîncheiată, dansată pe partea stângă", a precizat Chicuș.

Maialul este o sărbătoare cu specific săsesc pe care junii o respectă cu sfințenie de secole și care este organizată pentru întreaga comunitate, nu doar pentru un anumit grup de juni, ca un semn de unitate. Manifestările de astăzi, începute la ora 12.00, se vor încheia în jurul orei 21.00, potrivit organizatorilor.

Camelia Vlad