Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Încă elev de liceu, admis deja la Facultatea de Drept din Timișoara

Publicat: duminică, 2 Ianuarie 2022 , ora 15.19
Sursa foto: Radu Simion
Sursa foto: Radu Simion

Îi mai trebuie doar Bacalaureatul. Are deja loc asigurat în Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara. Este vorba despre Radu Simion, elev la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, în clasa a XII-a. În decembrie a participat, împreună cu Irina Dumitru, colega sa, la Concursul de dezbateri juridice pentru liceeni, „Argument”, organizat de Universitatea de Vest Timișoara. Amândoi și-au adjudecat premiul I.

Radu a mai obținut, în plus, „Premiul pentru cel mai bun pledant în finală”. Răsplata pentru premianții de pe locul I și cel mai bun pledant este chiar intrarea în universitate timișoreană, fără admitere.

“Nu mă așteptam, nu am vrut să particip la acest concurs, pentru că nu eram pregătit și foarte hotărât că pot să duc acest concurs, totuși, m-a prins vria aceea a concursului (…) Cred că au fost anumite aspecte care m-au ajutat să ajung la performanța asta, printre care pasiunea mea pentru filosofie. S-a integrat foarte bine în discursul meu, pentru că, față de ceilalți colegi ai mei care au argumentat mult mai bine față de mine în legătură cu legea, cu Convenția Depturilor Omului, pe care trebuia să ne bazăm cazul, eu am adus acest plus legat de filosofie și de literatură, care a fost binevent în concurs”, a spus Radu Simion.

Au participat aproximativ 20 de echipe de liceeni din țară, care au avut de pledat fie pentru partea apărării, fie pentru partea acuzării, prin tragere la sorți, în mai multe etape procesuale.

Cazul a fost unul practic. În Romandia apare un virus care se răspândește pe cale auriculară. Statul ia măsuri pentru protecția cetățenilor. Un profesor lansează idei împotriva Guvernului, își exprim păreri antivacciniste și îndeamnă la nepurtarea măștii. Instituția de învățământ la care lucrează îi desface contractul de muncă, iar profesorul contestă decizia și trece prin toate instanțele, până la CEDO.

“La început, toate trei fazele preliminare am pledat pentru reclamant și, apoi, în finală, pentru că am pledat de fiecare dată pentru reclamant, am fost rugat să pledez pentru acest stat romandez. Așa se numea: Romandia. Am avut ocazia să ne jurizeze profesori universitari și membri ai corpului juridic. Ei au făcut un caz practic, care ne-a permis să ne ducem pe foarte multe paliere, foarte multe domenii ale culturii generale în sine, am putut face o dezbatere despre multe aspecte ale libertării de expimare, de opinie, și cât înseamnă acestea în defavoarea dreptului la sănătate și la viață”
, a adăugat Radu Simion.


Radu și Irina au câștigat toate procesele. Și premiile. Mai departe, Radu vrea să meargă pe calea dreptului. Spune că este ceea ce i se potrivește. Are locul asigurat la Timișoara, dar se gândește că și-ar încerca șansele și la Universitatea din București. Deocamdată, în față are Bacalaureatul din vară.

Adina Chirvasă