ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Al doilea an fără parada cetelor de feciori din Țara Făgărașului. Din cauza pandemiei

Publicat: vineri, 7 Ianuarie 2022 , ora 16.15
Sursa foto: captură video / Facebook / Țara Făgărașului
Sursa foto: captură video / Facebook / Țara Făgărașului

Tradiționala paradă a cetelor de feciori și fete din Țara Făgărașului, care încheia sărbătorile de iarnă, lipsește, pentru al doilea an consecutiv, de pe străzile Făgărașului. Din cauza contextului pandemic, asta chiar dacă sunt câteva cete de feciori care s-au reunit, așa cum este tradiția, în ajun de Sfântul Nicolae, în decembrie.

Condițiile pandemiei nu o permit. Este păcat pentru că această paradă aducea o pată de culoare deosebită în peisajul frumosului oraș istoric care este Făgărașul, și aducea și un foarte mare număr de vizitatori care veneau special în această zi ca să îi vadă pe tineri. Cu toate acestea, și cu toate condițiile vitrege, s-au făcut cete de colindători...e adevărat că nu peste tot. Cu toate că este o perioadă foarte grea, ne bucurăm că totuși obiceiul nu se pierde”, a spus managerul Centrului Cultural Reduta, care coordonează și Serviciul Cultură Tradițională, Adrian Vălușescu.

În mod tradițional, la paradă participau 33-35 de cete de feciori din localități din Țara Făgărașului. Avea loc mereu după slujba oficiată la catedrala din oraș, după care defilau pe străzile urbei. În centrul orașului, flăcăii cântau câte un colind specific satului din care proveneau.

După paradă, fiecare ceată se întorcea în satul său, iar feciorii mergeau cu colindul la cei ce purtau numele Sfântului Ioan. Seara se adunau la baluri.

În această seară feciorii se vor întâlni pentru că e vremea de spart cetele, când se încheie perioada de 30 de zile începută de Sfântul Nicolae - când s-au strâns, și-au împărțit funcțiile, au ales gazda, au tocmit muzicanții - iar acum va fi ultima tocmeală, ultimul bal (...) Urmează o perioadă de acalmie până la celelalte sărbători care au loc pe parcursul primăverii”, a adăugat Adrian Vălușescu.

Obiceiul colindatului de către cetele de feciori a fost inclus în lista patrimoniului immaterial mondial UNESCO din decembrie 2013.

Adina Chirvasă