ACUM:
15.05
Sens unic
Urmează:
16.00
Buletin de știri
Apoi:
16.03
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Aeroportul Internațional Brașov va fi operațional anul acesta

Publicat: luni, 11 Aprilie 2022 , ora 15.33
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Aeroportul Internațional Brașov, primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani, a devenit realitate și va fi operațional anul acesta.

După o îndelungă așteptare, acum se mai lucrează numai la finisaje și la turnul de control. Acesta nu va fi unul clasic, ci unul virtual, iar controlorii de zbor vor opera aeroportul de la sute de kilometri distanță, o soluție inovativă și unică în estul Europei.

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, ne-a și explicat avantajele acestei soluții:

“Am fost și am văzut la fața locului, în Suedia, modul în care sunt dirijate mai multe aeroporturi din același punct de comandă, chiar de la Stockholm se dirijează la 1.200 de km, la Cercul polar, în condiții meteorologice foarte serioase, deci consider că această soluție, care a fost agreată de ROMATSA, este o noutate atât pentru România, cât și pentru estul Europei. Oferă foarte multă siguranță. Sunt senzori care pot detecta situația în care pot apărea animale pe pistă. Toate aceste lucruri nu erau văzute în trecut dintr-un turn clasic. Totodată, Aeroportul de la Brașov va fi unul care va avea costuri mici”.

În cifre, aeroportul de la Ghimbav înseamnă o investiție totală de peste 70 de milioane de euro, pistă de 2.840 de metri lungime și 45 de metri lățime.

Aeroportul va fi conectat la calea ferată și viitoarea autostradă A3, iar peste  300.000 de călători vor tranzita anual acest hub de interconectare.

Dacă totul merge conform planului, zborul inaugural va decola pe 1 noiembrie.

Nucu Jalea