Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ambulanță SMURD pentru transportul nou-născuților în stare critică, la Brașov

Publicat: marți, 3 Mai 2022 , ora 15.14
Sursa foto: arhivă / Căsuța Prematurilor
Sursa foto: arhivă / Căsuța Prematurilor

Ambulanță SMURD pentru transportul nou-născuților în stare critică, la Brașov.

12 astfel de ambulanțe au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Acestea vor fi repartizate astfel încât să acopere întreg teritoriul național, inclusiv zona Brașovului.

Vor fi create și noi echipaje în Brașov, Prahova și Sibiu, iar medicii care vor lucra pe acestea vor face cursuri specifice de pregătire pentru transportul neonatal, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

“În spatele mașinii există un incubator specific transportului copiilor aflați în stare critică, iar mașina are un șasiu mai lung, pentru că în față are o masă și un dispozitiv de resuscitare și de lucru pe copil. În cazul în care pe drumul de transport, care de regulă e unul lung, mașinile astea lucrează regional, merg între județe, dacă se întâmplă acest caz, să necesite îngirjiri pe drum, mașina se oprește și copilul este pus pe masa de lucru și se lucrează în condiții optime înainte să fie repus în incubator”, a explicat Raed Arafat.

Prezent la sediul MAI, la recepția celor 12 ambulanțe, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a precizat că profilul stării de sănătate a populației din România este unul precar. Potrivit ministrului, România se afla pe locul 2 la nivel european, în 2020, la mortalitatea infantilă:

“Putem schimba această situație dramatică prin intervenții și accesarea cât mai multor programe destinate achizițiilor de echipamente medicale moderne de intervenție”,
a adăugat Lucian Bode.

Anul trecut s-au înregistrat peste 1.700 de misiuni de transport al unor nou-născuți aflați în stare critică, potrivit datelor oferite de DSU. Dintre acestea, 543 au fost cazuri grave, 429 nou-născuți fiind intubați și 114 ventilați non-invaziv.

În acest an suntem deja la 579 de misiuni de transport neo-natal, din care 472 terestre, 97 cu elicopterul și 10 cu avionul”, a adăugat șeful DSU, Raed Arafat.

Surse articol: RADOR, AGERPRES

Sursa foto: arhivă / Căsuța Prematurilor

Radio România Brașov FM