ACUM:
19.00
Buletin de știri
Urmează:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Apoi:
20.00
Radiojurnal

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Deși au fost reabilitate, vechile cinematografe din Brașov rămân închise

Publicat: marți, 24 Mai 2022 , ora 12.58
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Deși au fost reabilitate, vechile cinematografe din Brașov rămân închise din cauza că Primăria nu găsește soluții de operare a acestora.

Chiar dacă lucrările de reabilitare a Cinematografului Astra din Brașov au fost finalizate încă din 2020, acest obiectiv, aflat în proprietatea Primăriei Brașov, este folosit doar ocazional.

În ceea ce privește Cinematograful Modern și aici lucrările sunt gata, dar nu a fost deschis din cauza pandemiei. La finalizarea lucrărilor reprezentanții municipalității spuneau că noul spațiu va deveni un centru cultural și educațional destinat copiilor.

Tot atunci, Clubul Economic German anunța că va amenaja „Centrul Minitehnicus”, unde cei mici vor învăța să lucreze cu diferite obiecte și echipamente.

Centrul Multicultural de la Modern este format din două săli, una cu o capacitate de 120 de locuri, iar cealaltă cu o capacitate de 186 de locuri, iar în fiecare dintre ele sunt echipamente de proiecție de ultimă generație.

La Cinema Popular și el reabilitat se mai așteaptă un aviz.

Cinematografele, alături de alte imobile cu destinație de uz cultural, care fac parte din patrimoniul imaterial, vor face parte din strategia de gestionare a acestora și din propunerea pe care o vom înainta Consiliului Local sub forma înființării unei structuri de gestionare a lor, de gestionare a infrastructurii culturale, a unei structuri care să gestioneze la nivelul municipiului cultura, atât patrimoniul material, cât și imaterial. (...) În continuare se așteaptă avizul de la Ministerul Culturii (n.r. la Cinema Popular) pentru instalația de răcire și pentru poziționarea acesteia, având în vedere că imobilul este într-o zonă de patrimoniu istoric”, a precizat viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu.

Brașovul are un loc foarte important în istoria cinematografiei din România. În documente vechi scrie că prima proiecție de film din Transilvania a avut loc la Brașov, pe 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch, unde erau organizate evenimentele culturale ale vremii și unde astăzi e clădirea Modarom.

La scurt timp de la prima proiecție cinematografică mondială din 1895, de la Paris, brașovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere.

În 1893 a fost inaugurată clădirea în care funcționează azi Centru Cultural Reduta, care a preluat numele celei vechi. Aici a funcționat una din primele săli de cinematograf din oraș.

Nucu Jalea