ACUM:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Urmează:
20.00
Radiojurnal
Apoi:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cine se ocupă de reabilitarea clădirilor din centrul istoric

Publicat: joi, 2 Iunie 2022 , ora 16.48
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Multe dintre clădirile din centrul istoric al Brașovului reprezintă un pericol pentru brașoveni, dar și pentru turiști. Tenculaia se desprinde de pe ele, acoperișul este distrus, cad țiglele, iar foarte multe dintre acestea au ajuns într-un stadiu avansat de degradare. Sunt în pericol să se prăbușească în orice moment. În plus, nici din punct de vedere estetic nu fac cinste Brașovului.

Legea îi obligă pe proprietari să le reabiliteze. Numai că oamenii, mulți bătrâni sau fără bani, cer disperați ajutorul autorităților.

“Mă uit cu atenție când trec. Într-o zi crescuseră salcâmi în jgheaburi. Sunt un pericol astfel de clădiri, dar totuși cine se ocupă? Eu locuiesc pe str. Poarta Schei. Și la noi sunt cel puțin 5-6 clădiri cu bulină roșie și nu le face nimeni nimic. Cer doar să ai fațada curată, vopsită...restul, nu știu ce să zic. Autoritățile să ia măsuri”, ne-a spus un brașovean.

Nu numai că nu ești în siguranță. Problema este și ca estetică a orașului. Eu locuiesc pe Vlad Țepeș și avem o casă veche pe care am încercat sa o renovăm. Ne-au cerut numai pentru proiectare 6.000 de lei (...) Marea majoritate a acestor case sunt locuite de bătrâni care au o pensie care nu mai ajunge să plătești gazul și lumina, deci nu știu dacă poți să le ceri unor oameni care nu au posibilități. E o problemă și nu e mică, dar nu putem face”, a precizat o brașoveancă.

Normal că ne este teamă să trecem. O clădire trebuie renovată, consolidată, să nu pună viața în pericol localnicilor, turiștilor (...) Și în Constanța e la fel, să știți. Noi de la Constanța suntem”, a spus o turistă.

Pentru a rezolva problema mai eficient, în 2021 Primăria a înființat Fundația Monumentelor Istorice Brașov.

În primul an de existență, Fundația a finanțat reabilitarea a 4 monumente istorice.

Cum îi ajută această instituție pe brașoveni să-și reabiliteze clădirile ne-a spus Cristina Kreoșteanu, director executiv al Fundației Monumentelor Istorice Brașov:

“Sprijinul autorității locale constă în acordarea unei subvenții nerambursabile de 50% din valoarea de execuție a lucrărilor. Fundația asigură sprijin proprietarilor atât pentru partea de dosar tehnic, cât și pentru partea de dosar financiar. Totodată, Fundația participă la comisia de coordonare a programului multianual pentru reabilitarea fațadelor, unde se aprobă finanțările”.

Sunt 625 de clădiri istorice în municipiul Brașov. 163 de proprietari vor fi notificați pentru a-și reabilita fațadele. Dacă nu o vor face, în cel mult un an riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei.

Sursa foto: Radio România Brașov FM

Radio România Brașov FM