Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Jocul Strămoșesc al Junilor Curcani, duminică, la Crucea Mușicoiului

Publicat: marți, 28 Iunie 2022 , ora 14.51

La finalul acestei săptămâni suntem așteptați, în Șchei, la o nouă sărbătoare tradițională organizată de Junii Brașovului.

Astfel, în fiecare an, în prima duminică după Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Societatea Junilor Curcani organizează Jocul Strămoșesc de la troița Crucea Mușicoiului, în capătul străzii Curcanilor. 

La fel se întâmplă și duminica aceasta, pe 3 iulie. Este cel de-al doilea joc al Junilor din acest an.

“Are un specific aparte în sensul că platoul pe care este așezat și istoria frământată și plăcută a locului îmbie lumea să vină. Mai ales că această troiță se află, cumva, la poalele vechii Cetăți Dacice de pe Tâmpa. Nu întâmplător, șcheienii aveau această denumire de păzitori, de lucrători ai cetății de sus de pe Tâmpa”, a explicat Florin Nistor, reprezentantul Junilor Dorobanți.

Florin Nistor ne-a vorbit și despre legenda locului unde se află în prezent Crucea Mușicoiului:

“A fost împușcat măscăriciul junilor. De fapt, un personaj mascat care era extrem de important și care mergea în fața junilor, în alaiul din Miercurea de Călări, în Duminica Tomii de astăzi. Și tot acolo, la Crucea Mușicoiului, legenda ne spune că a fost îngropat un tricolor, pe care, la vreme de răstriște, scheienii îl vor scoate din nou la lumină”.

Cu această ocazie, brașovenii, iubitori de tradiții românești autentice vor putea să-i revadă pe tinerii juni curcani și pe fetele din Șchei în frumoasele lor haine românești, jucând hora junilor, brâul, breaza, ardealeana, sârba și brașoveanca.

Evenimentele încep la ora 10.30, în Piața Unirii.

Radio România Brașov FM