ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Județul Brașov pariază pe turismul verde, după un concept finlandez: Zone de liniște ca atracție turistică

Publicat: vineri, 9 Septembrie 2022 , ora 19.36
Sursa foto / video: Radio România Brașov FM
Sursa foto / video: Radio România Brașov FM

Turiștii care doresc să aibă o experiență inedită, să se deconecteze de la viața agitată și să descopere sunetele și culorile naturii, o vor putea face în județul Brașov, unde, în cadrul unui proiect european, au fost create "zone de liniște" în mijlocul pădurii.

„Turism de liniște” organizat se poate face la marginea orașului Râșnov, la peste 700 de metri altitudine, printr-o drumeție de aproximativ o jumătate de oră.

Acolo, cu ajutorul unor exerciții și tehnici, sub îndrumarea unor ghizi, poți să te relaxezi și să te deconectezi de agitația vieții cotidiene și să te conectezi cu natura și cu tine însuți.   

Conceptul de zonă de liniște a apărut în Finlanda, de unde a fost adus la Brașov de Consiliul Județean, în cadrul amplului proiect european ThreeT (Thematic Trail Trigger) - ce vizează dezvoltarea unui turism sustenabil - și valorificat ca și atracție turistică.

“Prin proiectul ThreeT (...) am propus o tură diferită, o tură 100 % de relaxare și de întâlnire cu liniștea. Este un proiect pilot pe care l-am derulat în perioada mai 2021 – august 2022 și am avut ideea de a promova conceptul de liniște și în România, un concept adus de la partenerii noștri din Finlanda. Ne-am propus să facem acest lucru în 2 zone, într-o zonă urbană și într-o zonă rurală”, a explicat managerul public al Consiliului Județean Brașov, Alina Szasz.

Prin proiectul pilot demarat de Consiliul Județean Brașov au fost create două zone de liniște: una în zona urbană, la Râșnov - Poiana Schleif, și alta în cea rurală, în zona Holbav-Șinca Nouă – Codlea.

Aceste zone au fost selectate în urma unor măsurători ale zgomotelor, efectuate cu ajutorul specialiștilor Universității Transilvania Brașov și a unei analize care a luat în calcul mai mulți factori.

“În total, în județul Brașov am propus 14 locații identificate astfel. În parteneriat cu Universitatea Transilvania Brașov am măsurat nivelul de decibeli din anumite locații și ne-am dat seama că, deși este un județ foarte populat și cu turiști foarte mulți pe tot parcursul anului, totuși găsim aceste zone de refugiu și de liniște chiar și în apropierea localităților urbane”, a adăugat Alina Szasz.

Beneficiari ai acestui proiect sunt pe de o parte turiștii, dar și afacerile locale cum ar fi unitățile de cazare, producătorii locali, ghizii și agențiile de transport.

În cursul lunii septembrie, turiștii mai pot să beneficieze gratuit de serviciile celor cinci ghizi care îi vor însoți pe cele două trasee, de la Râșnov și Holbav.

Sursa foto / video: Radio România Brașov FM 

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Camelia Vlad