Arhivă : Știri din Brașov Înapoi
Preparate fast-food, sănătoase doar cu ingrediente de calitate
Preparatele
de tip fast-food sunt la fel de sănătoase ca acelea gătite
îndelung, dacă ingredientele folosite sunt de calitate. Este opinia
directorului Muzeului de Etnografie Brașov, Alexandru Stănescu,
istoricul care promovează proiectul “Sarea în bucate și alte
povestiri culinare”, prin intermediul căruia face cunoscută
gastronomia tradițională ca parte esențială a patrimoniului
imaterial din spațiul românesc.
“Când
se folosesc ingrediente de calitate, mâncarea e sănătoasă. Atunci
când avem tot felul de prafuri sau alte lucruri care nu au legătură
cu preparatul în sine, nu avem mâncare sănătoasă. Ideea de
fast-food, de mâncare gătită repede, nu este doar a epocii
contemporare. Exista fast-food în Imperiul Roman. Exista
fast-food în Evul Mediu, în toate
regatele medievale și în Orient, în general. Clătitele, gogoșile,
tot felul de lipii care se ungeau cu miere, care se serveau
cu ciorchine de
strugure, mititeii, chiftelele din epoca
medievală sunt mâncare
fast-food. Ceea ce mâncai la târg, făcut rapid, care se
putea servi adesea pe o farfurioară sau în mână, acelea erau
fast-food”, a precizat istoricul
Alexandru Stănescu.
Proiectul cultural promovat de istoricul brașovean Alexandru Stănescu este realizat de Agenția Metropolitană Brașov în parteneriat cu Muzeul de Etnografie și oferă participanților la atelierele interactive o aventură a cunoașterii, o călătorie în timp, prin prezentarea unor obiceiuri, tradiții sau superstiții legate de anumite bucate, mirodenii, condimente, din fiecare epocă.
Sursa foto: pixabay.com