ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

5 localități din județul Brașov nu au cabinete de medicină de familie

Publicat: luni, 7 Noiembrie 2022 , ora 17.14
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro

5 localități din județul Brașov nu au cabinete de medicină de familie, astfel că localnicii sunt nevoiți să parcurgă distanțe lungi până la cel mai apropiat medic de familie din comunele învecinate, în cazul în care au nevoie să fie consultați sau să primească rețete pentru bolile cronice pe care le au.

Este vorba despre comunele Augustin, Beclean, Bunești, Șoarș și Ticușu.

Subiectul a fost dezbătut astăzi la întrunirea organizată la Prefectura Brașov, la care au participat reprezentanții autorităților sanitare locale și ai primăriilor cu astfel de probleme organizatorice.

La nivelul județului Brașov avem un număr de 35 de norme neacoperite în privința acordării asistenței medicale primare de către un medic de familie în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acest lucru înseamnă că asigurații din anumite localități, care nu au deloc medic de familie, sunt înscriși la medici de familie din alte localități și trebuie să facă efortul de a se deplasa acolo atunci când au nevoie, fie situații în care distanțele sunt destul de mari. În plus, la nivelul județului Brașov, peste 100 de medici de familie au atins vârsta de pensionare și este necesar ca medicii tineri să înceapă să-și desfășoare activitatea, cel puțin acolo unde există dorință și sprijin din partea autorităților administrației publice locale”, a precizat directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brașov, Ancuța Daisa.

Ce soluții au fost identificate în această situație punctuală ne-a spus prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii:

“În cursul discuțiilor a reieșit faptul că în unele unități administrativ teritoriale din cele 5 există spații amenajate ca și cabinete medicale. Primăriile respective pot pune la dispoziție și locuințe de serviciu și se pot acorda, prin hotărâre de consiliu local și alte forme de sprijin, dar cu toate acestea, nu au găsit medici de familie dispuși să profeseze acolo. Am convenit ca reprezentanții organizațiilor profesionale ale medicilor de familie să aducă la cunoștința membrilor atât ceea ce pot oferi cele 5 primării, cât și facilitate introdusă prin modificarea legislativă și sperăm să rezolvăm situația”.

Recent a fost modificată Legea privind reforma în domeniul sănătății, astfel încât să existe posibilitatea ca medicii de familie să deschidă două puncte secundare de lucru, cu activitate de cel mult 10 ore pe săptămână.

Camelia Vlad