Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă

Publicat: vineri, 6 Ianuarie 2023 , ora 9.12
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Sărbătoare mare pentru creștini, astăzi când este sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza, așa cum este numit în popor.

Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Mulți dintre preoți au început de câteva zile să meargă la casele creștinilor ortodocși cu Botezul. În trecutul îndepărtat, și Nașterea Domnului se sărbătorea, pe 6 ianuarie.

"Sărbătoare botezului Domnului, numit așa cum știți de strămoșii noștri Boboteaza sau în termeni grecești Epifanie sau Teofanie, arătarea sau descoperirea Domnului, se prăznuiește în biserică din secolul al 3-lea, dar este foarte important să se știe faptul că, până în secolul al IV-lea spre sfârșitul secolului, în ziua de 6 ianuarie se prăznuia și Crăciunul, odată cu Boboteaza. Abia din anul 379 prima dată la Constantinopol, într-o cuvântare frumoasă, rostită de Sfântul Grigorie de Nazianz, Crăciunul s-a sărbătorit pe 25 decembrie", ne-a spus preotul Aurelian Reit.

Sărbătoarea de astăzi marchează momentul în care Domnul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan.

"În această perioadă, iată, noi mergem din casă în casă cu botezul, aducând această agheasmă mare, apă binecuvântată, binesfințită, pentru ca oamenii să se bucure de harul Duhului Sfânt și să încercăm să facem din sufletele lor să lase vrednice a crește punctul pruncul Iisus Hristos, prin naștere, în căușul sufletelor lor", a mai menționat Aurelian Reit.

În ziua de Bobotează are loc o slujbă specială în bisericile ortodoxe, iar în locurile în care sunt ape curgătoare are loc și sfințirea acestora. Tradiția spune că la Bobotează nu se spală rufe, apa sfințită luată acum are puteri miraculoase și nu se strică niciodată. Tot astăzi se sfintesc toate apele, iar preotul va arunca o cruce într-o apă.

Sorin Țîrcă