ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Festivalul Cetelor din Țara Făgărașului a revenit în centrul Făgărașului

Publicat: sâmbătă, 7 Ianuarie 2023 , ora 19.15
Sursa foto: Facebook / Primăria Făgăraș
Sursa foto: Facebook / Primăria Făgăraș

După doi ani de întrerupere, Festivalul Cetelor din Țara Făgărașului a revenit în centrul Făgărașului, după același ritual.

Mai întâi cetașii participă Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, după care fiecare colindă audiența.

Ulterior, cetașii pleacă în paradă pe promenada din jurul Cetății Făgăraș.

În acest an, sunt peste 500 de tineri, organizați în peste 30 de cete din satele din jurul Făgărașului, după cum ne-a spus managerul Casei de Cultură Făgăraș, Diana Gribincea:

“Este un eveniment emblemă, dar vreau să vă spun că mă bucur foarte tare că pandemia a adus un lucru foarte bun. În 2020 au fost numai 15 cete - în ianuarie 2020, până să fie declanșat lockdown-ul, că numai în martie a început pandemia, efectiv, în România. Parcă nimeni nu mai voia să ducă cumva obiceiul acesta mai departe. În schimb, anul acesta sunt foarte, foarte multe. Tinerii sunt foarte bucuroși că pot să facă din nou ceată în sat și pandemia pentru noi a avut un efect extraordinar, pentru tradiții”.

Evenimentul se află la cea de-a 15-a ediție, inițiată chiar de mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza.

“Festivalul acesta a fost creat de Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, care este din Sâmbăta de Sus și la inițiativa lui, împreună cu preoții de la catedrală și cu Propopopiatul Făgăraș, în urmă cu 17 ani - pentru că 2 ani a fost o pauză din cauza pandemiei - anul acesta suntem la ediția a 15-a. Așa a ajuns să se întâmple evenimentul acesta la Făgăraș”, a adăugat Diana Gribincea.

Evenimentul din centrul municipiului pune punct sărbătorilor de iarnă în Țara Făgărașului.

Reamintim că obiceiul colindatului de către ceata de feciori din Țara Făgărașului este inclus în patrimoniul UNESCO.

Adina Chirvasă