ACUM:
11.03
Pulsul zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Opereta „Crai Nou”, la Opera Brașov, de Ziua Culturii Naționale

Publicat: luni, 9 Ianuarie 2023 , ora 20.05
Sursa foto: Opera Brașov
Sursa foto: Opera Brașov

Opereta „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu, este spectacolul ales la Opera Brașov pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, sâmbătă, de la ora 18.30.

Și nu întâmplător a fost propus acest spectacol românesc, care este sold-out.

Spectacolul a văzut lumina rampei în anul 2018, anul aniversării Centenarului Marii Uniri. De altfel, este a treia montare pe care «Crai Nou» o vede la Opera Brașov. După cum știm, Brașovul este legat inseparabil de Ciprian Porumbescu, cel care a locuit aici în perioada 1881 - 1883 și și-a desfășurat activitatea ca dirijor al corului Bisericii Sfântul Nicolae din Șchei. Tot aici, Ciprian Porumbescu a înregistrat imensul succes al punerii în scenă a primei operete românești, compusă de el. Vorbim despre «Crai Nou», având la bază textul piesei poetului Vasile Alecsandri”, a precizat purtătorul de cuvânt al Operei Brașov, Cecilia Toma.

Prima reprezentație a lucrării a avut loc pe 27 februarie 1882, cu compozitorul la pupitrul dirijoral, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi, Colegiul Național „Andrei Șaguna”), prestigios lăcaș de învățământ.

A fost atât de bine primit, încât a fost prezentat și a doua zi.

Spectacolul de sâmbătă poartă semnătura regizorală a Andei Tabacaru.

Până sâmbătă, artiștii Operei Brașov vor mai susține un recital la Banca de Cultură Apollonia, miercuri de la ora 17.00.

Adina Chirvasă