ACUM:
21.00
Pop Star
Urmează:
23.00
Transilvania by night
Apoi:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Pactul pentru lectură”, lansat pe 15 februarie

Publicat: vineri, 20 Ianuarie 2023 , ora 12.30
Sursa foto: arhivă / radiocluj.ro
Sursa foto: arhivă / radiocluj.ro

„Pactul pentru lectură”, demers al Asociației Editorilor din România, va fi lansat pe 15 februarie.

Asta în contextul în care, conform statisticilor realizare la nivel european, în cursul anului trecut, s-a constatat că România este codașa Uniunii Europene în ce privește piața de carte.

Nevoia acestui «Pact pentru lectură», credem noi, este evidentă, pentru că societatea se află într-un punct foarte jos al calității sistemului educațional și pare că nimeni nu vrea să înțeleagă faptul că educația se face prin citit. Așa intrăm în marea cultură, citind. Niciodată nu vom putea lua un om care nu citește, nu știe să citească sau nu vrea să citească și să îl punem să recepteze la adevărata lor valoare opere ale artei, sculpturii, picturii și ale cinematografiei”, a spus directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică.

Editorii spun că soluțiile ieșirii din criză există, dar e nevoie și de voință.

Trebuie să investim masiv în infrastructura educațională, în salariile profesorilor debutanți, în salariile profesorilor care muncesc în mediul rural, de unde ajung foarte puțini copii să studieze la nivel de liceul, respectiv facultate; să investim în dotarea bibliotecilor școlare și a bibliotecilor publice, pentru că nici asta nu facem; să investim în calitatea și prețul pe care îl oferim pentru manualele de pe care studiază copiii noștri”, a adăugat Mihai Mitrică.

În acest an, târgurile de carte Bookfest vor găzdui și dezbateri legate de faptul că românii citesc foarte puțin și de găsirea de soluții care să-i atragă pe compatrioți spre lectură.

Sorin Țîrcă