ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Un elev din Săcele este câștigătorul din România al concursului UE pentru tinerii traducători

Publicat: vineri, 10 Februarie 2023 , ora 9.32
Sursa foto: Facebook / EUROPE DIRECT Rasnov
Sursa foto: Facebook / EUROPE DIRECT Rasnov

David Nicolae Șolga, din Săcele, este câștigătorul din România al concursului UE pentru tinerii traducători, Juvenes Translatores, ediția a 16-a, la care participă liceeni cu vârsta de 17 ani.

David Nicolae Șolga este elev la Liceul Teoretic „George Moroianu” din Săcele, la clasa de științe ale naturii intensiv engleză și a tradus din engleză în română.

Povestea pasiunii lui David pentru engleză a început încă din gimnaziu, când a dat examen pentru a intra în clasa a V-a intensiv engleză.

De-a lungul anilor, David a căutat să se perfecționeze tot mai mult.

La concurs mărturisește că nu a fost tocmai relaxat:

“Din clasa a 7-a a început să îmi placă cu adevărat și am avut și pe doamna profesoară Cezarina Bâlbâe, care m-a sprijinit întotdeauna și care m-a învățat foarte multe lucruri. Am făcut și ore suplimentare, pentru examenul de Cambridge și toate s-au adunat și iată-ne aici. (…) Sincer, nu m-am simit atât de relaxat. Textul în sine a fost destul de simplu, după părerea mea, numai că era destul de complicat să-l interpretezi în așa fel încât să poți transpune înapoi română acel înțeles, cu acele nuanțe și de asta mie chiar mi-a luat destul de mult. Am terminat aproape de finalul timpului pe care îl aveam acordat”.

De performanța lui e tare mândră profesoara care le-a predat engleza în gimnaziu.

De altfel, ea este și cea care a înscris o echipă de 5 elevi în competiție.

Eu mă ocup în cadrul școlii de derularea programului «Școli -ambasador ale Parlamentului European» și sunt cumva în legătură cu instituțiile europene și urmăresc tot timpul oportunitățile care s-ar putea ivi pentru copiii noștri și ne-am înscris la începutul lui septembrie la concursul pentru traducători. Selecția se face aleatoriu și am avut noroc să fim selectați, după care a avut loc concursul. Am participat cu o echipă de cinci traducători. Am avut traducători din engleză în română, franceză-română și italiană-română”, a precizat prof. Cezarina Bâlbâe.

Din România, tot de la Liceul Teoretic „George Moroianu” din Săcele, Lorena Moroianu a primit mențiune specială.

Anul acesta, în concurs au fost, în total, peste 2800 de participanți.

Traducătorii Comisiei Europene au selectat 27 de câștigători, câte unul din fiecare țară a UE, precum și peste 280 de elevi, dintre care 14 din România, care au primit mențiuni speciale.

Ceremonia de premiere a celor 27 de câștigători va avea loc la 31 martie, la Bruxelles.

Sursa foto: Facebook / EUROPE DIRECT Rasnov


Adina Chirvasă