ACUM:
18.05
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Buletin de știri
Apoi:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

În online au apărut campanii umanitare înșelătoare, în contextul cutremurelor din Turcia și Siria

Publicat: duminică, 12 Februarie 2023 , ora 9.48
sursa: SRR
sursa: SRR

Specialiștii în securitate cibernetică avertizează cu privire la campaniile umanitare din mediul online apărute în urma cutremurelor. Experții susțin că, imediat după producerea seismului, hackeri care pretindeau că sunt reprezentanți ai unei organizații caritabile ucrainene au încercat să ceară bani utilizatorilor.

Potrivit unei companii de securitate cibernetică, majoritatea mesajelor frauduloase provin de la adrese IP din Pakistan. Hoții se folosesc de o organizație caritabilă fictivă din Ucraina pentru a atrage victimele. La o cercetare mai atentă, experții au descoperit că inițial aceasta a fost fondată pentru a oferi asistență victimelor războiului din Ucraina, dar pare că și-a schimbat pentru moment misiunea și vizează donații destinate victimelor cutremurului.

Domeniul care găzduiește pretinsa fundație a fost creat pe 3 octombrie anul trecut și este deja depistat de către filtrele antispam și antifraudă ale companiilor de securitate cibernetică. În altă campanie înșelătoare, atacatorii informatici susțin că reprezintă o organizație caritabilă globală, care colaborează cu UNICEF, și solicită donații pentru sprijinirea copiilor și familiilor din ambele țări.

Spre deosebire de celelalte înșelătorii depistate până acum, destinatarii sunt rugați să trimită un e-mail către organizație pentru a afla mai multe detalii despre modalitățile de a dona. Prin acest tip de interacțiune, utilizatorii nu doar că-și validează adresa de e-mail, dar se expun și la mai multe atacuri în viitor.

În plus, ei riscă să ofere suplimentar informații personale și financiare. Cei care primesc astfel de mesaje sau văd astfel de anunțuri trebuie să fie atenți la conținutul mesajului, cum este scris, deoarece mesajele sunt prost redactate, cu greșeli gramaticale vizibile.

Persoanele care doresc să îi ajute pe cei aflați în nevoie se pot îndrepta către organizațiile caritabile cu reputație, prin paginile oficiale care permit efectuarea de plăți.

Radio România Brașov FM