ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

46 ani de la cutremurul din 1977

Publicat: sâmbătă, 4 Martie 2023 , ora 10.56
Sursa foto: arhiva romania-actualitati.ro
Sursa foto: arhiva romania-actualitati.ro

Astăzi se împlinesc 46 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977.

Seismul produs la 110 kilometri adâncime în Vrancea a pus la pământ 35.000 de locuințe și a luat aproape 1.600 de vieți. Cele mai multe în București.

11.000 de oameni au fost îngropați sub dărâmături.

Seismul a fost atât de puternic, încât a distrus o parte din orașul Zimnicea și localitatea Șistov de pe malul bulgăresc al Dunării.

La București, 33 de clădiri s-au prăbușit complet. Cele mai multe în centrul Capitalei.

În contextul în care România prezintă un risc seismic ridicat, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au mai multe recomandări pentru brașoveni:

1. Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința,

3. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc.

4. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

5. Nu alergați în stradă.

6. Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.

7. Acordați prim ajutor persoanelor rănite.

După cutremur, este recomandat să nu părăsiți imediat spațiul / clădirea în care v-a surprins seismul.

Ajutați-i pe cei răniți, însă nu mișcați răniții grav – dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniți suplimentar din alte cauze – până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.

Ascultați numai anunțurile posturilor de radioteleviziune naționale și recomandările de acțiune imediată ale autorităților.

Mai multe, informații, aici: Fii pregătit!

Sursa foto: arhiva romania-actualitati.ro



Radio România Brașov FM