ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Spitalul CFR Brașov ar putea fi administrat în curând de Consiliul Județean

Publicat: joi, 9 Martie 2023 , ora 14.24
Sursa foto: captură / spcfbv.ro
Sursa foto: captură / spcfbv.ro

Ministerul Transporturilor face demersuri pentru a transfera spitalele și policlinicile CFR din patrimoniul său în al autorităților locale.

Intenția a fost anunțată de minister încă de anul trecut, iar zilele trecute, la sediul Guvernului a fost organizată o întâlnire cu autoritățile locale, pe această temă.

Pe lista unităților spitalicești care ar urma să fie preluate de administrațiile locale se află și Spitalul CFR Brașov.

„Este o prioritate a Guvernului și a ministerelor de a descentraliza anumite instituții care sunt în subordinea lor și care nu fac neapărat obiectul activității pe care acestea o desfășoară. În acest sens, Ministerul Transporturilor a luat decizia de a avea o consultare în acest sens cu autoritățile locale. În municipiile unde autoritățile municipale au spitale, cum este cazul Clujului, Craiovei, Oradei sau a altor municipii reședință de județ, autoritățile județene care au rețea sanitară și, de asemenea, cu universitățile de medicină și farmacie, cele șase unități de medicină și farmacie. Evident, atât la nivelul județului Brașov cât și la nivelul municipiului Brașov suntem singura entitate care astăzi suntem implicați în activitatea de sănătate. Tot acest proces trebuie integrat. În prezent, există o comisie, iar la nivel nașional fiecare solicitant va fi evaluat în măsura în care poate să păstreze destinația acestor unități medicale și poate să integreze întreaga activitate în cadrul sistemului sanitar pe care îl are”, a precizat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Șeful administrației județene a adăugat că în perioada următoare va fi elaborat cadrul normativ care să permită transferul de administrare a spitalului.

Pe de altă parte, Consiliul Județean ar fi dispus să inclusă în rețeaua unităților spitalicești și unitatea medicală Astra, dacă se va ajunge la o înțelegere în acest sens cu Primăria Brașov:

“Sunt două corpuri de clădire în care astăzi ne desfășurăm activitatea. Acele două corpuri sunt în subordinea Municipiului Brașov. Înțeleg că se dorește ca aceste clădiri să fie reabilitate pe viitor. (...) Ei nu vor să le scoată din patrimoniu, nu vor să le dea Consiliului Județean Brașov, care, de altfel, a implementat multe proiecte pe eficiență energetică la nivelul unităților medicale. De asemenea, mai avem și situații, cum e cazul Casei de Pensii, care este proprietar pe Spitalul Stejeriș și urmează să existe în perioada următoare o hotărâre de Guvern care să ne fie transferat acest bun nouă”, a adăugat Adrian Veștea.

În plus, Consiliul Județean Brașov a făcut demersuri repetate pentru a întabula și clădirea în care a funcționat cu mulți ani în urmă secția de oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgențe Brașov, pentru a putea investi în reabilitarea clădirii aflată acum în paragină.

Camelia Vlad