ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

JURNAL DE CĂLĂTORIE. Sarmizegetusa Regia, giuvaerul Daciei, prima pagină a istoriei poporului român

Publicat: sâmbătă, 18 Martie 2023 , ora 12.14
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sarmizegetusa Regia, giuvaerul Daciei, reprezintă prima pagină a istoriei poporului român, fiind capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman.

Cea mai mare fortificație dacică a fost construită în vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălțime pe Dealul Grădiștei din Munții Orăștiei, fiind locul regilor, apărată de celelalte cetăți ale sistemului defensiv dac.

În interiorul zidurilor groase de 3 metri și înalte de 4 - 5 metri, viață nobilimii era una modernă pentru acele vremuri, cu standarde înalte, monede din aur, drumuri pavate și conducte de aducțiune a apei. Tot în interior, religia era ridicată la rang de artă și cercetare minuțioasă, dovadă fiind vestigiile sanctuarelor, unele circulare, altele patrulatere. În afara acestor ziduri, locuia populația civilă.

Istoricii au ajuns la concluzia că deși Sarmizegetusa Regia a devenit capitala Daciei în vremea lui Deceneu, apogeul său avea să fie atins în vremea ultimului conducător dac, Decebal. După ce acesta a fost înfrânt de romani, frumoasa și misterioasa Sarmizegetusa Regia a fost distrusă. Acum, ruinele sale sunt incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Și totuși, dincolo de datele istorice incontestabile, de ani de zile, Sarmizegetusa Regia rămâne si un loc învăluit în mister și misticism. Dacă după anii '90 ea fost ținta căutătorilor de comori, unele fiind și găsite, iată că, ulterior, a devenit cea mai vânată locație pentru căutătorii de... energii. În interiorul zidurilor, se remarcă Soarele de andezit, loc sacru al dacilor, de purificare și împrospătare energetică a razboinicilor, dar și de jertfe. Nu puțini sunt cei care susțin ca tot acesta reprezintă și un portal energetic. Ba mai mult, s-a mers până la ideea că sub ceea ce vedem noi la suprafață, ar exista un oraș secret al dacilor, cu portaluri către alte universuri.

Dap treceți această destinație pe lista concediului de vară, ați putea avea parte de una dintre cele mai solare, emoționante și revigorante experiențe în care trebuie neapărat incluse plimbările în tălpile goale pe pământul strămoșesc, printre razele de soare și picăturile de ploaie, pietriș cu sclipiri metalifere, șopârlițe tolănite la soare și spiritul vitejilor daci.

Bianca Bucă