Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Vasile Oltean, cetățean de onoare chiar de ziua sa

Publicat: miercuri, 22 Martie 2023 , ora 16.43
Sursa foto: Facebook / Prima Școală Românească
Sursa foto: Facebook / Prima Școală Românească

Filologul, muzeograful, profesorul și teologul Vasile Oltean împlinește astăzi 75 de ani.

Născut într-un sat din județul Alba, pe 22 martie 1948, Vasile Oltean s-a îndrăgostit iremediabil de comoara culturală pe care o are Brașovul.

De fiecare dată vorbește cu emoție și recunoștință atunci când vine vorba despre cărțile extrem de valoroase care se găsesc la Muzeul Prima Școală Românească:

”Cum închipuiți numai la Colegiul Șaguna erau adăpostite 40.000 de cărți care erau dăruite de Barițiu, de protopopii Bisericii Sfântul Nicolae, de toate autoritățile de cultură ale Brașovului, numai la un liceu. Gândiți-vă ce s-a întâmplat la Biserica Sfântul Nicolae unde se găsește manuscris din secolul XI și unde se găsește prima carte slavă din lume, unicat în lume, Cracovia 1491, e la noi și nu în Polonia, unde se găsește prima Biblie rușilor, în două exemplare, iar rușii a unul singur și unde se găsesc cărți în limba slavă, greacă și latină pe care o le-am studiat timp de 54 de ani”. 

Una din marile lupte duse de Vasile Oltean a fost pentru recunoașterea faptului că imnul de stat al României a fost cules de George Ucenescu. Din nou, Vasile Oltean:


Vasile Oltean are patru băieți, dintre care unul locuiește în Canada și altul în Franța. Astăzi, la împlinirea vârstei de 75 de ani, toți copiii și nepoții au venit la Brașov să-l sărbătorească, mai ales că va primi și diploma de cetățean de onoare al Brașovului într-un cadru festiv, la Banca de Cultură Apollonia.
Sorin Țîrcă