ACUM:
11.03
Pulsul Zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Zilele Filmului Maghiar, între 24 și 26 martie, la Cinema Astra

Publicat: joi, 23 Martie 2023 , ora 10.56
Sursa foto: Facebook / Brassói Magyar Filmnapok
Sursa foto: Facebook / Brassói Magyar Filmnapok

Cea de a doua ediție a Zilelor Filmului Maghiar va avea loc la Brașov în perioada 24 – 26 martie, la Cinema Astra.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural al Ungariei la București, Institutul Liszt, Asociația Secvențe și Asociația pentru Maghiarii din Țara Bârsei, în colaborare cu Primăria Brașov.

Ne-a spus mai multe despre programul evenimentului, în cadrul emisiunii Pulsul Zilei, reprezentantul Asociației Maghiarilor din Țara Bârsei, Veres Emese:

"Vor rula cinci filme, care sunt majoritatea filme noi, unele s-au terminat chiar acum câteva săptămâni și au fost vizionat și la Budapesta pentru prima dată. Este vorba despre un film documentar. Sâmbătă, vom viziona trei filme. Și ultimul film despre care vorbeam că este filmul foarte nou, apărut recent, este <<Visul olimpic în Transilvania>>".

Gala de deschidere de vineri, ora 19.00, prezintă povestea alpinistului maghiar de origine română, Erőss Zsolt (Trill Zsolt).

Originar din Miercurea Ciuc, Zsolt Erőss este primul alpinist maghiar care a urcat pe Everest și care a atins alte zece dintre cele paisprezece vârfuri himalayene de peste opt mii de metri, ultimele două cu proteză la un picior. A murit în 2013, la coborârea de pe vârful Kangchenjunga (8586 m), alături de coechipierul său Kiss Péter.

Sâmbătă, de la ora 12.00, cei mici sunt așteptați la producția de desene animate „Arcușorii și... Fie-ce-o-fi“, iar după ora 17.00 vor fi difuzate documentarul „Ochiul Parisului“, despre viața celebrului fotograf francez de origine maghiară Brassai, care și-a luat numele după orașul în care s-a născut, Brașov, dar și filmul artistic „Jocul“, un film de spionaj a cărui acțiune se desfășoară în perioada Cortinei de Fier.

Duminică, spectatorii vor putea urmări documentarul „Vis olimpic în Transilvania“, despre încercarea de a organiza, la Borșa, o ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă, curmată de Tratatul de Pace la Paris, din 1947.

Toate filmele sunt producții noi (2022 și 2021), subtitrate în limba română.

Intrarea la evenimente este gratuită, însă locurile sunt limitate, astfel că organizatorii recomandă înscrierea, care se poate face la adresa de e-mail veresemese70@gmail.com sau prin trimiterea unui SMS la numărul de telefon 0749.618.017, cu numele filmului și numărul de bilete solicitate.

Programul complet al festivalului, aici: Brassói Magyar Filmnapok • Zilele Filmului Maghiar la Brașov

Sursa foto: Facebook / Brassói Magyar Filmnapok 

Radio România Brașov FM