ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

24 martie - Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Publicat: vineri, 24 Martie 2023 , ora 13.19
Sursa foto: pneumologie.ro
Sursa foto: pneumologie.ro

Astăzi este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, o boală care încă reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel global.

Pentru un grad ridicat de conștientizare în rândul populației, tema din acest an este „Da! Putem pune capăt tuberculozei”.

Care este situația la Brașov, ne-a spus directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase, dr. Dan Moraru:

“Județul Brașov are o incidență sub media pe țară. În prezent, avem internați un număr de 32 de pacienți adulți și 15 copii, iar cazuri noi, pe primele două luni ale anului - 23 de pacienți înregistrați cu tuberculoză. Lucrul acesta pe noi ne obligă în continuare să creăm condiții cât mai bune”.

La ora actuală, pacienții cu forme avansate de boală sunt tratați în pavilioanele Stejeriș.

Acestea sunt clădiri vechi de zeci de ani.

Cu avizul Ministerului Sănătății, în cel mult o lună, spitalul va fi relocat pe platforma Mârzescu, până la construirea noului spital - proiect finanțat din fonduri europene (prin PNRR).

”Pacienții vor fi în condiții mult mai bune. Spațiul, fiind generos, ne-a permis să realizăm așa numite unități de izolare respiratorie - saloane în care sunt maxim două paturi, cu grup sanitar propriu. Sunt 23 la număr, unde pacientul nou diagnosticat, contagios, până la negativare - urmarea câtorva zile de tratament - poate fi ținut în condițiile propice”, a adăugat dr. Dan Moraru.

Tuberculoza este o boală care se vindecă, dacă este descoperită la timp și dacă tratamentul este urmat corect, mai spune medicul pneumolog.

Mai multe informații despre boala TBC pot fi gasite pe site-ul spitalului: pneumologie.ro.

Camelia Vlad