Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Surla Junilor s-a auzit din nou peste Șchei

Publicat: sâmbătă, 25 Martie 2023 , ora 14.02
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Surla Junilor s-a auzit din nou peste Șchei. Pentru al 41-lea an, Ovidiu Bodean a tras din surlă din curtea Bisericii Sfântul Nicolae, din Piața Prundului și apoi de peste dealurile Șcheiului.

Instrumentul cu care vestește praznicul creștin al Bunei Vestiri, dar și primăvara, are mai bine de 3 secole de viață, după cum ne povestește chiar el. 

”Surla aceasta, eu am moștenit-o de la cei dinaintea mea și o s-o las când va veni rândul celor după mine și sper ducă tradiția asta cât mai mult, cât mai departe. Este o surlă originală, făcută pe la 1700, în Austr-Ungaria. De fapt, are o inscripție pe ea <<Franz Hoyer in Soenbach Bayeger>>Soenbach este un oraș în Austria. Firma care a construit surla încă face instrumente muzicale. Pentru mine este un obicei și un lucru sfânt. La un moment dat lucram în Germania și am venit special pentru ziua asta acasă”, ne-a povestit surlașul. 

Conform tradiției, surlașul este însoțit de Junii Tineri, îmbrăcați în civil, pentru că ei, oficial, nu sunt constituiți încă în grup. Mai multe despre obiceiului trasului din surlă, ne-a spus președintele Junilor Tineri, Florin Nistor. 

”Grupul Junilor tineri, care urmează se constituie în duminica de Paști, împreună cu Surlașul, se adună în Prund. Din Prund urcă la crucea lor de pe coasta Prundului, unde surlașul trage din Surlă peste sat, anunțând vestea cea mare, urmează Nașterea lui Iisus Hristos. Trage din surlă la crucea lor, în toate cele patru puncte cardinale. Lumea din Șchei, la auzul surlei, încă mai spune, făcându-și cruce, <<Mulțumescu-Ți Ție, Doamne m-ai ținut ajung aud încă o dată sfânta surlă!!>>, iar de acolo, în zona de-i spune <<La cururi>>, ne ducem la grupurile de juni, de data asta cei maturi, unde au mesele pregătite și ne așteaptă cu rozol, cu pește”.

Mai ales turiștii care nu știu despre acest obicei s-au declarat încântați de ce au văzut și au auzit:

Calendarul evenimentelor Junilor va continua în Săptămâna Luminată, după constituirea Grupului de Juni Tineri, iar cel mai spectaculos obicei este Ziua de Călări, din Duminica Tomii, atunci când cele 7 grupuri de Juni coboară călare în Cetate și apoi urcă la Pietrele lui Solomon.
Adina Chirvasă