Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Spectacol despre exodul sașilor din Transilvania, la Reduta

Publicat: miercuri, 5 Aprilie 2023 , ora 9.00
Sursa foto: Volker Vornehm
Sursa foto: Volker Vornehm

Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe prezintă spectacolul "Dispariții"de Elise Wilk în regia lui Cristian Ban, și la Brașov.

Spectacolul a avut premiera în ianuarie 2022, iar prezentarea sa la Brașov are loc în cadrul proiectului Traumă/Memorie/Vindecare organizat de Centrul Cultural German Brașov, cu sprijinul Forumului German Brașov și a Departamentul pentru Relații Interetnice.

"Dispariții" de Elise Wilk, distinsă în 2022 cu premiul pentru dramaturgie est-europeană Aurora din Polonia, povestește istoria unei familii de sași transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre.

Kathi se vede nevoită să se căsătorească pentru a nu fi deportată în Siberia. La câteva decenii distanță, cu doar câteva săptămâni înaintea Revoluției din 1989, Martha vrea cu orice preț să plece în Germania, departe de teroarea dictaturii ceaușiste. Fiica ei Emma, în schimb, refuză să-și părăsească țara, deși cadourile primite din Germania o conving că viața poate fi mult mai frumoasă departe de locurile natale. Între aceste suflete feminine se desfășoară o panoramă amplă de speranțe și eșecuri, de sacrificii și iubiri neîmplinite.

În stilul său caracteristic, care combină armonios umorul cu notele serioase, regizorul Cristian Ban aduce în fața publicului cronica unei familii în ale cărei tragedii se reflectă, de fapt, un fragment din tumultuoasa istorie a României secolului trecut.

Reprezentația va avea loc, joi, 6 aprilie, la Centrul Cultural Reduta de la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

Regizorul Cristian Ban a absolvit în 2008 Facultatea de Teatru și Televiziune- secția regie, în cadrul Universității "Babeș Bolyai" din Cluj Napoca. Câștigător al programului "Pocket" lansat de Teatrul Național Timișoara în 2007, a debutat că regizor în anul IV de studenție . Până în prezent a montat mai multe spectacole în țară, dar și în Spania sau Ungaria. În 2017 câștigă premiul pentru cel mai bun regizor și premiul special al juriului la Festivalul Comediei Românești.

Elise Wilk a câștigat, printre altele, Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012-2013. O parte din textele ei au fost adaptate pentru radio. În 2017 și 2018, spectacolul cu piesa Exploziv, o producție a Teatrului Național Radiofonic, a fost marele câștigător la competiții de pe trei continente. Revista Forbes Romania a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014, iar Decât o Revistă printre cei 100 de oameni pentru România de mâine (2018).

Sursa foto: Volker Vornehm

Bianca Bucă